Belföld

Deutsch pert nyert Gyurcsányékkal szemben

A Kúria szerdán helyt adott Deutsch Tamás alperes felülvizsgálati kérelmének és a felperes Altus Befektetési Zrt. keresetét teljes egészében elutasította, egyben a perben hozott első és a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és megváltoztatta.

Deutsch pert nyert Gyurcsányékkal szemben
Gyurcsány és Gyurcsányné Dobrev Klára. Családi vállalkozás
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Altus Befektetési Zrt. azt sérelmezte a keresetében, hogy a Deutsch Tamás által 2017. október 12. napján tartott sajtótájékoztatón elhangzottak nem feleltek meg a valóságnak és azok így sértik a jó hírnevét. A sérelmezett közlés az volt, hogy az Európai Bizottságtól kapott megrendelésből az Altus Zrt.-nek olyan bevétele lett, amiből Gyurcsány Ferenc 80 millió forintnyi pénzt adott kölcsön Czeglédy Csabának, a Gyurcsány Ferenchez közelálló ügyvédnek, aki ellen akkoriban költségvetési csalás miatt folyt bírósági eljárás.

A Kúria szerdai döntésében kiemelte, hogy a Deutsch Tamás által elmondottak közérdeklődésre számottartó témában hangoztak el, kritikai álláspontként, mely mondandó lényege az volt, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családi cége európai uniós forrásokhoz jutott, majd kölcsönt adott Czeglédy Csabának, aki ellen a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás.

A Kúria külön hangsúlyozta, "hogy a közlés tényekből levont következtetés volt, miszerint Gyurcsány Ferenc családi érdekeltségébe tartozó cég jutatott kölcsönt Czeglédy Csabának".

A Kúria szerint a ténybeli alapok:
1. az Altus Zrt. kapott uniós megbízást
2. Altus Kft. adott kölcsönt
3. Mindkét cég Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára tulajdonában van
4. Mindkét cég ügyvezetője Gyurcsány Ferenc házastársa, Dobrev Klára
5. Gyurcsány Ferenc maga nyilatkozta, hogy "családi cége" adott kölcsönt Czeglédy Csabának
6. Ismert, hogy a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás Czeglédy Csaba ellen.

Tekintettel arra, hogy a Kúria Deutsch Tamás alperesnek adott igazat, így a jogerős ítélet alapján a korábban az Altus Befektetési Zrt.-nek kifizetett 500.000 forintos sérelemdíj is visszajár Deutsch Tamásnak.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök és felesége, az Európai Parlament egyik alelnöki tisztségét viselő Dobrev Klára az Altus Portfólió Kft. vezérigazgatójaként három alkalommal is jelentős kölcsönöket nyújtott 2016-ban Czeglédy Csaba vállalkozásának, a Human Operator Zrt.-nek.

Gyurcsány magyarázata szerint színtiszta barátságból, az átmeneti likviditási gondjai enyhítése érdekében. Egy 80 millió forintos kölcsönt egy 90 milliós, majd egy 35 milliós követett. Ráadásul mindezt úgy, hogy az Altusnak a hitelintézeti tevékenységre jogosultsága sem volt. Az abszurditást tetézi, hogy az „önkéntes Gyurcsány-bankháznak” lekötött befektetéseket kellett „feltörnie” ahhoz, hogy kisegítse Czeglédyt az „átmeneti pénzügyi gondokból”.

A kölcsönnyújtás életszerűtlenségét csak fokozza, Gyurcsányéknak tudomása lehetett arról, hogy a hatóságok nyomoznak a kölcsönvevő cég és annak igazgatósági elnöke, Czeglédy Csaba ügyében. De Czeglédy előélete is ismert volt előttük, a szombathelyi (akkor még) szocialista politikust ugyanis iskolaszövetkezeti ügyletei miatt adócsalásért 2002-ben jogerősen nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Kapcsolódó írásaink