Belföld

Czeglédy Csaba esete a Gyurcsány-bankházzal

Úgy tűnik, a DK-s önkormányzatok mindhalálig kitartanak a költségvetési és gazdasági csalással vádolt felfüggesztett ügyvéd mellett, nem mondják fel a szerződéseket

A Gyurcsány házaspár és a DK-s önkormányzatok rendületlenül bíznak Czeglédy Csabában: egyáltalán nem tartják aggályosnak a költségvetést milliárdokkal megcsapoló és trükkös gazdasági csalással a bírósági végrehajtót is átverő vádlott megbízását közpénzből kötött szerződésekkel.

Czeglédy Csaba esete a Gyurcsány-bankházzal
Czeglédy Csabának „csupán” barátságból segített a bukott kormányfő
Fotó: Czeglédy Csaba Facebook-oldala

A Vas Megyei Ügyvédi Kamara felfüggesztette Czeglédy Csaba kamarai tagságát, ám két DK-s vezetésű önkormányzat, a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi és a László Imre irányította újbudai nem tartja ezt aggályosnak, nem hajlandók felmondani azokat a szerződéseket, amelyeket még az önkormányzati választást követően kötöttek Czeglédy ügyvédi irodájával. E két kerületben együtt legkevesebb hetvenmillió forintot fizetnek ki az irodának, úgy, hogy az ügyvéd már semmilyen tevékenységet nem folytathat, mert az kimerítené a büntető törvénykönyvbe ütköző zugírászat tényállását.

Ugyanennek a pártnak a feje, Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök és felesége, az Európai Parlament egyik alelnöki tisztségét viselő Dobrev Klára az Altus Portfólió Kft. vezérigazgatójaként három alkalommal is jelentős kölcsönöket nyújtott 2016-ban Czeglédy Csaba vállalkozásának, a Human Operator Zrt.-nek.

Gyurcsány magyarázata szerint színtiszta barátságból, az átmeneti likviditási gondjai enyhítése érdekében. Egy 80 millió forintos kölcsönt egy 90 milliós, majd egy 35 milliós követett. Ráadásul mindezt úgy, hogy az Altusnak a hitelintézeti tevékenységre jogosultsága sem volt. Az abszurditást tetézi, hogy az „önkéntes Gyurcsány-bankháznak” lekötött befektetéseket kellett „feltörnie” ahhoz, hogy kisegítse Czeglédyt az „átmeneti pénzügyi gondokból”. (Jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt egyébként az ügyben lassan két éve folyik nyomozás a BRFK-n, az MNB pedig emiatt 15 millió forintos bírságot rótt ki az Altusra – a szerk.)

A kölcsönnyújtás életszerűtlenségét csak fokozza, Gyurcsányéknak tudomása lehetett arról, hogy a hatóságok nyomoznak a kölcsönvevő cég és annak igazgatósági elnöke, Czeglédy Csaba ügyében. De Czeglédy előélete is ismert volt előttük, a szombathelyi (akkor még) szocialista politikust ugyanis iskolaszövetkezeti ügyletei miatt adócsalásért 2002-ben jogerősen nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A Gyurcsány-házaspárnak nak elég lett volna megnéznie a cégnyilvántartást, s akkor kiderül, hogy a Human Operator Zrt.-vel szemben már 2016. január 4-én jogerősen bírósági végrehajtást rendeltek el. Az első kölcsönszerződést ezt követően írták alá Czeglédyvel 255 ezer euróról – mint azt
a Magyar Hírlap elsőként megírta.

Egyébként gazdasági csalással éppen ennek a végrehajtási ügynek az apropóján vádolták meg később Czeglédyt. A Human Operator Zrt. – miután bankszámlái bírósági végrehajtás alatt álltak – az IdeHaza Iskolaszövetkezetre engedményezte azokat a kifizetéseket, amelyeket a McDonald’s tizenkét szerződéses partnerének közvetlenül a Human Operatornak kellett volna kifizetnie. Így jutottak hozzá Czeglédyék 148 millió forinthoz, amit a végrehajtó elvitt volna. Az IdeHaza Iskolaszövetkezetet Bodajkon jegyezték be egy alapítványi iskolában, öt másik mellett. Később Komáromba tették át a szövetkezet székhelyét. Ez volt az az iskolaszövetkezet, amely a hatmilliárdos adócsalási piramisjáték végén bedőlt. Nem mellesleg az IdeHaza Iskolaszövetkezet már 2015 márciusában felkerült az adóhatóságnál százmillió forint feletti tartozással bírók listájára.

De mit szólnak mindehhez a hitelezők? Listájukon Gyurcsányék cége is ott sorakozik. (Holnapi számunkban folytatjuk)

Kapcsolódó írásaink

Czeglédy és a bitcoinpárt

Ā„Erzsébetváros jogi képviseletét olyan ügyvédi irodára kell bízni, amely feddhetetlen, és amelynek vezetője sem adócsalásért, sem más bűncselekményért nem áll bíróság előtt”