Belföld

Addig maradnak az intézkedések, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz

 A járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartjuk, addig, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában.

Addig maradnak az intézkedések, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A miniszter a tömeges oltás megkezdéséről elmondta: Magyarország több vakcina gyártó cégtől megrendelte a vakcinák különböző fajtáit.

A járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartják, addig, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz, és nem kell tartania az embereknek attól, hogy megkapják a koronavírus-fertőzést.

Az oltási rendszer szervezettségét érő vádakkal kapcsolatban leszögezte: mindenkit szeretne megnyugtatni, hogy a magyar oltási rendszer ki van dolgozva azon az alapon, hogy milyen tempóban érkezik a vakcina Magyarországra.

Emlékeztetett, hogy a Pfizer-vakcina esetében az Európai Unió rendelte meg a vakcinát és osztja szét lélekarányosan. Ahogy megérkezik a vakcina Magyarországra, a magyar egészségügy rendkívül gyorsan és szervezetten teszi hozzáférhetővé az emberek számára az oltási rend szerint - tette hozzá.

Az egészségügy átfogó átalakításával kapcsolatban leszögezte, folytatni fogják azt, amit elkezdtek.

Megszületett a jogállásról való törvény, rendezték az orvosi munkaviszonyt és a fizetéseket, amelynek a végeredményképpen két év alatt gyakorlatilag két és fél, háromszorosára növekszik az orvosok fizetése, és ki lehet vezetni az egészségügyi rendszerből a magyar egészségügyet és honfitársainkat egyaránt terhelő paraszolvenciát. De ez még csak a folyamatnak a kezdete, ugyanis a struktúra átalakítása is napirenden van.

Ennek két kulcskérdése van: az egyik az alapellátás átalakítása, a másik pedig az öt nemzeti program. Az alapellátás átalakításának az a központi gondolata, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok a szakvizsgáikat használhassák, és a szakvizsgának megfelelő eszközök, műszerek birtokában végezhessenek diagnosztikai tevékenységet és terápiás tevékenységet is. A másik rendkívül jelentős megoldandó feladat a keringési betegségek, a daganatos betegségek, a mozgásszervi betegségek, a mentálhigiéné és a gyermekek betegsége - részletezte.

A kulturális- és sportéletre kitérve elmondta, hogy évtizedek után a magyar kultúra határozottan elmozdult az esélyegyenlőség felé, sok szervezet jött létre, a kulturális támogatások értéke az utolsó három évben Európában nálunk volt a legmagasabb GPD arányosan.

A sportot is nagyon határozottan visszafogta a vírusjárvány, de az idei évre átkerült olimpiára az EMMI ágazatainak mindegyikére lesz pénz. Semmit nem adtunk fel, nem szüntettük meg, hanem más körülmények között, más tempóban, de folytatjuk - zárta a beszélgetést.

Kapcsolódó írásaink