Belföld

Kétségbeesve óvják-védik kifizetőhelyeiket a balliberálisok

A vállalkozások iparűzési adójának mérséklése ellen tiltakozó budaörsi polgármester, Wittinghoff Tamás alapvető matematikai ismeretekkel sem rendelkezik

A Karácsony Gergely főpolgármester által indított kis- és középvállalkozás-ellenes hisztériában a baloldali önkormányzatok egymást múlják alul, ennek eredményeként megtudhattuk, hogy Budaörsön a multinacionális cégek adómentességet élveznek, míg Pomázon eddig is elsötétítésben teltek az esték.

Kétségbeesve óvják-védik kifizetőhelyeiket a balliberálisok
A Lánchíd elsötétítése Karácsony Gergely tehetetlenségének jelképe lehetne
Fotó: MH/Purger Tamás

Amíg a kormány a koronavírus-járvány miatt nehézségekkel küzdő kis- és középvállalkozásoknak igyekszik segíteni, hogy minél több munkahely maradhasson meg, addig a balliberális ellenzék az általuk uralt önkormányzatokat pénzelosztó helynek tekintve háborog az iparűzési adó mérséklése miatt. Karácsony Gergely főpolgármester az ünnepek előtt kampányt indított, hogy a városházák díszkivilágításának egyórás kikapcsolásával tiltakozzanak a települések a vállalkozások terheit mérséklő adócsökkentés ellen. A felháborodás akkora a balliberális önkormányzatoknál, hogy szó szerint eszüket vesztik, amelyre Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás tökéletes példa. Az ország egyik leggazdagabb városának vezetője közösségi oldalán december 19-én kijelentette: „A ma bejelentett intézkedéssel Budaörs bevételeinek több mint ötven százalékát veszíti el.” Wittinghoff kijelentése egész pontosan annyit jelent, mintha a városvezető még a nyolc általánost sem végezte volna el.

A kormánydöntés ugyanis kizárólag a négymilliárd forint árbevétel alatti vállalkozások esetén írja elő, hogy a helyi iparűzési adó mértéke egy százalék, ha a 2021-ben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapított adómérték több, mint egy százalék. Mivel ez az adómérték legfeljebb két százalék lehetett eddig, a balliberális politikus által emlegetett több mint ötvenszázalékos bevételkiesés még akkor sem reális, ha Wittinghoff az adófizetésre kötelezett valamennyi multinacionális céget – több mint egy tucatot találunk itt – mentesítette az adófizetés alól.

Az önkormányzatoknak ugyanis több helyi adó is rendelkezésükre áll, például az építmény- és a telekadó, vagy ha ezek alól mentesítette a polgárait a város, az idegenforgalmi adó bevételei szintén a település kasszájában landolnak. Szerettük volna megtudni Wittinghoff Tamástól, hogy az alapvető matematikai egyenleteknek ellentmondó számítása miként jött ki, ám lapzártánkig nem kaptunk választ tőle.

A budaörsi baloldali városvezető tájékozottságára a pomázi polgármester még rá is licitált. Leidinger István is csatlakozni kívánt Karácsony „elsötétítős” felhívásához, közösségi oldalán múlt szerdán azt írta: „Ma 19–20 óra között a városháza előtti díszkivilágítást szándékomban állt lekapcsolni, tiltakozásul a kormány önkormányzatokat ellehetetlenítő döntése miatt. Sajnos azt tapasztaltam, hogy Pomáz belvárosában sem a közvilágítás, sem a díszkivilágítás nem működik” – közölte követőivel a polgármester. Ezután felsorolta az érintett tizenöt közterületet, majd arra kérte a városlakókat: „Ha valamelyik utcát kihagytam a felsorolásból, ahol nem működik a közvilágítás, jelezzék.” Bejegyzését a következő, bizarr mondattal zárta: „Így a tiltakozásul tervezett városházi közvilágítást nem kapcsoltam le, legalább az világítson.”

Kapcsolódó írásaink

Újabb balliberális kudarc az unióban

ĀHétértékelő. Az Európai Bizottság nem adta fel azt a törekvését, hogy bevándorlók tízmillióit telepítse le véglegesen Európában, állampolgárságot is adnának a migránsoknak