Belföld

Minden idők legnagyobb egészségügyi béremelése

Mellénk álltak a hálapénz kivezetésére és a MOK bértáblájára irányuló törekvéseinkben – mondta az orvoskamara elnöke

Az ápolók béremelési programja után januárban indul az orvosoké is. Már hatezerrel több orvos dolgozik itthon, mint 2010-ben, és számuk várhatóan tovább növekszik.

Minden idők legnagyobb egészségügyi béremelése
Már hatezerrel több orvos dolgozik itthon, mint 2010-ben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Köszönetét fejezte ki a kormány tegnapi közleményében az egészségügyi dolgozóknak, „akik egész évben és az ünnepek alatt is áldozatosan dolgoznak a koronavírusos és minden más beteg ellátásában”. Felidézték, hogy elindult „minden idők legnagyobb ápolói béremelési programja„, egy ápoló 2022-re átlagosan két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt keresett. Januártól jelentős orvosi béremelési program is indul, egy kezdő rezidens orvos jelenleg 255 000 forintos fizetése 2023-ra 687 000 emelkedik, egy negyven év szakmai tapasztalattal bíró szakorvos 525 000 forintos fizetése 2 380 000 forintra.

Ma hatezerrel több orvos dolgozik itthon, mint 2010-ben, és számuk várhatóan tovább emelkedik majd, hiszen a 2021-ben bevezetendő egészségügyi szolgálati jogviszony kiszámíthatóbb, átláthatóbb foglalkoztatási és bérezési körülményeket teremt majd az állami egészségügyi szolgáltatásban dolgozóknak – hangsúlyozták. Rámutattak: a jogállási törvény egyik kiemelendő előnye, hogy az orvosok bértáblába való sorolásakor már nemcsak a közszférában, hanem minden olyan egészségügyi jogviszonyban eltöltött időt figyelembe vesz, ami az orvosok szakmai tapasztalatát gazdagította, így a külföldön töltött évek is beszámíthatók lesznek.

Idén az egészségügyiek egyszeri bruttó ötszázezer forint juttatást is kaptak a veszélyhelyzet alatti helytállásukért. Jövőre másfélszeresére, 71,5 milliárd forinttal nő a háziorvosi praxisok finanszírozása, a 2021-es költségvetés összesen mintegy száznegyvenmilliárd forintot biztosít erre a célra – részletezte az Emmi.

Túlnyomórészt pozitívan értékelte az idei évet a minap a Medicalonline-nak adott interjúban a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula is, a Gyurcsány-kormány egykori, vizitdíjas államtitkára. Elismerte, hogy kormányzati tárgyalópartnerük, Pintér Sándor belügyminiszter számos kérdésben kikérte a kamara véleményét, „kis túlzással alku nélkül foglalták jogszabályba a MOK bértábláját, és mellénk álltak a hálapénz kivezetésére irányuló törekvéseinkben. Az egészségügy átalakításához szükséges két legfontosabb alapfeltételünk teljesült” – jelentette ki a MOK elnöke.

Beszélt arról is, a hálapénzzel kapcsolatban társadalmi kampányt várnak „a kormány erős támogatásával”. Ha azt hangsúlyozzuk, hogy senkit nem ér hátrány azzal, ha nem ad hálapénzt, akkor hamar elterjed, hogy tényleg felesleges a boríték, mert anélkül is ugyanazt az ellátást kapta a páciens – magyarázta Kincses. Közölte: a járvány után nem szabad a régi struktúrához visszatérni. A pandémia rámutatott a rendszer hibáira, a kihasználatlan kapacitásokra, és főleg arra, hogy növelni kell a rendszer adaptivitását – mondta. Kitért arra, hogy a járvány hatására a telemedicinában olyan fejlődés történt az elmúlt hónapokban, mint eddig soha. „Az emberek rájöttek, hogy nem kell mindennel azonnal az orvoshoz szaladni, számos ügyet telefonon, e-mailben, az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben is el lehet intézni.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom