Belföld

Kihátrál a baloldal Baranyi mögül

Lemondásra még nem, bocsánatkérésre már felszólították egykori szövetségesei a polgármestert, aki nem tudja felmérni szavai súlyát

Baranyi Krisztina nem érti, hogy „ironikus vagy szarkasztikus” módon sem lehet „rohadt szemét” zsidózni. Antiszemita kijelentése pedig ráirányította a figyelmet egy telekmutyira.

Kihátrál a baloldal Baranyi mögül
Baranyi Krisztina egyedül maradt
Fotó: Baranyi Krisztina Facebook-old

A baloldali médiát az elmúlt napokban végighaknizva Baranyi Krisztina határozottan előadott, ám zavaros, a végletekig önellentmondásos magyarázkodásával elérte, hogy egykori szövetségesei számára személye már nem csupán kínos, hanem vállalhatatlanná vált.

Ismert, Ferencváros polgármestere a TV2 Tények birtokába került felvétel tanúsága szerint egy, a kerületi képviselőkkel folytatott online megbeszélésen azt mondta: „Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk, viszont a rohadt szemét zsidó befektető, az nem építhet ezerkétszáz négyzetméteren többet. Ugye?”

Baranyi – bocsánatkérés helyett – először közösségi oldalán próbálta magyarázni a megmagyarázhatatlant, mivel szerinte nem zsidózta le a vállalkozót, hanem épp kérdőre vonta vitapartnereit esetleges antiszemitizmusuk miatt.

„A mondat egy többórás online vita végén hangzott el, ahol néhány képviselő egy kisebb önkormányzati telek eladása ellen szólalt fel. Ekkor már nem maradt más érv az álláspontjuk mellett, mint amit én ebben a kérdésben valóban provokatívan felteszek: csak nem a befektető származása ellen van kifogásuk?” – fejtegette a polgármester. Azt állította továbbá: a telek eladásáról a testület már az év elején határozott, a pályázatra pedig csak egy jelentkező volt.

Hasonlóan érvelt azokban az interjúkban is, amelyeket azóta adott az őt mentegetni próbáló különböző baloldali médiumoknak. A Klubrádióban például kijelentette: „tipikus kabátlopási ügyről van szó, arra kiáltanak antiszemitizmust, aki ezt számon kéri”. Elismerte ugyanakkor, hogy az eladást ellenző képviselők nem zsidóztak, de mivel arról beszéltek, hogy többet ér a terület, és az illető ezzel a kelleténél jobban gazdagszik, neki az antiszemitizmus jutott eszébe. Ekkor „provokatív módon, nyersen fogalmazva” rákérdezett, hogy tán csak nem az illető vevő származása a probléma. Saját szavait tehát továbbra sem tartja zsidózásnak, csupán „ironikus vagy szarkasztikus” kijelentésnek.

Nem így látja a helyzetet a ferencvárosi testület momentumos, párbeszédes és jobbikos képviselőkből álló Új Pólus-frakciója, amelynek nevében Jancsó Andrea adott ki közleményt. Ebben az áll, hogy a polgármester antiszemita kijelentéseit sem akkor, sem most nem tudják elfogadni. „Értékközösséget továbbra sem tudunk vállalni azokkal a politikusokkal, akik akár nyilvánosság előtt, akár attól elrejtve más személyek nemi, faji identitására, etnikai vagy vallási hovatartozására tesznek becsmérlő kijelentéseket. A szövetségesekre történő hárítás egyértelműen annak a jele, hogy a polgármester saját szavai­nak súlyát sokadjára képtelen felmérni, és képtelen felelősséget vállalni nem csak az egy személyben meghozott döntéseiért, hanem a gyenge pillanataiban kimondott szavaiért sem. Az elmúlt hónapok során is több jelét adta annak, hogy nem tudja megfelelően kezelni a hatalmi pozícióval járó és a közös városvezetésben rejlő lehetőségeket” – fogalmazott a momentumos politikus.

A frakció bocsánatkérésre szólította fel Baranyit, aki azonban a jelek szerint nem érti, miért lenne erre szükség, inkább áldozati szerepbe helyezkedett. Jancsó posztja alatt többen megjegyezték, hogy bocsánatkérés helyett inkább lemondásra kellene felszólítani a kerületvezetőt. Egy kommentelő kérdésére egyébként a képviselő közölte, nem igaz, hogy a telek eladásáról előzetes bizottsági jóváhagyás lett volna, csak a pályázat kiírásáról született döntés, az eladásról a testület lett volna jogosult dönteni.

Telekmutyiról beszélt lapunknak Gyurákovics Andrea, a Fidesz helyi frakcióvezetője, rámutatva, semmi nem indokolta a sürgős eladást. „Ha mégis, akkor nagyon nagy baj van, hiszen kilencmilliárd forintos plusszal vette át a kerületet Baranyi” – tette hozzá. A polgármester stílusát felháborítónak nevezte, mint mondta, szomorú, hogy ha elfogynak az érvei, akkor provokál. Hiányzik a bizalom – jelentette ki Gyurákovics azzal kapcsolatban, hogy Baranyi „szövetségesei” már odáig jutottak, felvételt készítenek egy megbeszélésről. De miért is bíznának benne, hiszen nem veszi napirendre az előterjesztéseiket, nem ad ki szerződéseket, és már mindenkit vérig sértett – fogalmazott a frakcióvezető.

A helyi MSZP és DK már idén júliusban bejelentette, nem vesznek részt a továbbiakban a Baranyit támogató ellenzéki összefogásban, csak eseti ügyekben szavaznak mellette. Most, úgy tűnik, a többi baloldali párt is kihátrál mögüle.

Kapcsolódó írásaink

Baranyi Krisztina nem kér bocsánatot

ĀA baloldali polgármester beismerte, hogy minden előzmény nélkül kezdett zsidózni, egyetlen kepviselő sem utalt korábban a vitában érintett vállalkozó vélt származására

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom