Belföld

Brüsszelben is felismerték, hogy a magyar baloldalt a Gyurcsány házaspár vezeti

Az MSZP már a DK egyik frakciójának tűnik, a Momentum esélytelenül száll be vidéken az előválasztási küzdelembe

Az európai balliberálisok nem tartják versenyképesnek a Momentumot Gyurcsánnyal szemben – jelentette ki lapunknak Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a külföldről finanszírozott kampány kapcsán.

Brüsszelben is felismerték, hogy a magyar baloldalt a Gyurcsány házaspár vezeti
Gyurcsányné és férje, a bukott miniszterelnök – nincs esélyes vetélytársuk itthon a baloldalon
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Az európai baloldal letette a voksot a Demokratikus Koalíció (DK) mellett, vagyis végképp felismerték, hogy az ellenzéki osztozkodásban leginkább a Gyurcsány-párt akarata fog dominálni, Gyurcsány Ferenc és neje vezetik a magyar balliberális oldalt. Ez természetesen maximum Brüsszelben jelenthet felismerést, Budapestről nézve egy eddig is ismert tény konstatálása” – fogalmazott lapunknak Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője, akit arról is kérdeztünk, számíthatunk-e arra a közeljövőben, hogy kiújul a DK és a Momentum közötti konfliktus.

Mint ismert, november végén indult el a DK európai parlamenti képviselőinek kampánya a közösségi médiában a Gyurcsány-párt euró­pai pártcsaládjának, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S & D) finanszírozásával. A reklámok célja az európai egyesült államok, illetve Gyurcsányné Dobrev Klára népszerűsítése.

Erdélyi kifejtette: az, hogy az európai baloldal kit támogat a magyar politikában, önmagában beszédes, de sokkal érdekesebb, ha kontextusba helyezzük. „A pártcsaládba tartozik ugyanis az MSZP képviselője is, azonban az ő kampánya nem kap ilyen jellegű támogatást. Emellett figyelemre méltó tény, bár aligha érhet sokakat meglepetésként, hogy a Momentum európai pártcsaládja, a Renew Europe (Újítsuk meg Európát – a szerk.) sem finanszíroz hasonló kampányokat, holott a Gyurcsány-párthoz hasonlóan a Fekete-Győr András-féle alakulat is euroföderalista elveket képvisel” – folytatta a szakértő, kiemelve, jelenleg az európai színtéren a 2022-es országgyűlési választás áll a küzdelem fókuszában. „Itt pedig az európai balliberális politikusok aligha tartják versenyképesnek a Momentumot Gyurcsány Ferenccel szemben” – fűzte hozzá.

Belpolitikai következmények tekintetében fontos, hogy a Momentum kényszerpályán van – mutatott rá az elemző. A közös ellenzéki lista leghangosabb szószólója ugyanis épp a Gyurcsány-párt, a Momentum viszont hosszú ideig lebegtette álláspontját. Megalakulásakor a párt részben épp annak köszönhette társadalmi tőkéjét, hogy a 2010 előtti politikával is igyekezett szembeállítani magát. Mára viszont nemcsak beálltak a közös indulás kánonjába, de a közös lista tagjairól történő előválasztás ötletével úgy tűnik, Fekete-Győr előre menekül – magyarázta Erdélyi, hangsúlyozva, hogy ebben hiba lenne ideológiai kérdéseket bele látni, hiszen mindez sokkal inkább a választási matematikáról szól. Erős bázis hiányában ugyanis a Momentum vidéki egyéni képviselőjelöltjei a győzelem minimális esélyével szállnak be az előválasztási küzdelembe a jobban szervezett DK ellen – fűzte hozzá a Nézőpont elemzője.

A két párt közötti látványos összeütközések viszont egyelőre nem valószínűsíthetők szerinte. Gyurcsány Ferenc folyamatosan igyekszik gyengíteni más baloldali erőket, ezzel is erősítve saját pártját, így pedig látványos eredményeket ér el. „Elég, ha arra gondolunk, hogy ma már a DK adja a Fővárosi Közgyűlés legnagyobb frakcióját. A célpont azonban nem a Momentum, hanem az egyre inkább a DK egyik platformjának tűnő MSZP. Ám a Momentumra ennek dacára Gyurcsány jelenti a legnagyobb veszélyt. Közös indulás esetén ugyanis, amire jelenleg minden esély megvan, a Momentum is könnyen válhat a bukott miniszterelnök hatalomtechnikájának áldozatává” – állapította meg az elemző, felidézve, hogy az egykor antikommunista SZDSZ is lefelé tartó spirálba került a posztkommunistákkal kötött koalíció után, így hasonló sors várhat az önmagát egykor az új politika letéteményeseként meghatározó Momentumra. Arra pedig ma nem mutat jel, hogy Fekete-Győrék szabadulni akarnának Gyurcsány Ferenc halálos öleléséből – fogalmazott Erdélyi Rezső Krisztián.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsányékat pénzeli Brüsszel

ĀAz európai bevándorláspártiak akaratlanul is nyilvánvalóvá tették: a magyar baloldalona DK-t tekintik legmegbízhatóbb szövetségesüknek, ezért fizetik a cechhet