Belföld

Gyurcsányékat pénzeli Brüsszel

Az európai bevándorláspártiak akaratlanul is nyilvánvalóvá tették: a magyar baloldalona DK-t tekintik legmegbízhatóbb szövetségesüknek, ezért fizetik a cechhet

Egyértelműen Gyurcsányékra voksol a brüsszeli bevándorláspárti baloldal: Dobrev Klára mellett a DK többi európai parlamenti képviselője is kapott kampánytámogatást a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségétől. A Facebook-hirdetéstár adatai szerint Ujhelyi István szocialista, Cseh Katalin, Donáth Anna momentumos és Gyöngyösi Márton EP-képviselők viszont nem brüsszeli pénzből kampányolnak.

Gyurcsányékat pénzeli Brüsszel
Külföldről finanszírozott hazugsághadjárat. Dobrev Klára és Rónai Sándor
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Továbbra is ömlik a brüsszeli pénz Gyurcsány Ferenc feleségének, Dobrev Klárának internetes videós kampányára, amelyben a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti (EP) képviselője a magyar koronavírus-járvány elleni védekezést kritizálja, és az Európai Unió fellépését méltatja. „Európa segít!” – fogalmaz a videóban a bevándorláspárti politikus. Csak épp arról nem tesz említést: Brüsszel nem a pandémia károsultjaival van elfoglalva, hanem azzal, hogy a tagállamok torkán lenyomja az Európai Bizottság (EB) legújabb migrációs akciótervét – ebben a következő áll: 34 millió bevándorlónak biztosítanának szavazati jogot, lakhatást, a migrációt a szerzők megállíthatatlan jelenségnek könyvelték el –, az ezt ellenző, renitens kormányokat pedig megbüntetné.

Utóbbit idehaza még szponzorálják is, hiszen Gyurcsányék közösségi oldalakon futó lejárató anyagát a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) parlamenti frakciója támogatja. A Facebook-hirdetéstár legfrissebb adatai szerint Dobrev Klára promotálására tavaly március 28. óta 17 853 140 forintot szántak, jelenleg is látható dezinformációs kampányára pedig 3 554 765 forintot.

Ám nem a bukott miniszterelnök felesége az egyetlen EP-képviselő, „akit kitöm az S&D pénzzel. A DK-s Ara-Kovács Attilának 125 ezer forint jutott arra, hogy kiírja közösségi oldalára: »Európa segít. Orbán tétlen.«” Párttársa, Rónai Sándor ugyanerre a célra 191 432 forintot kapott. Gyurcsány Ferenc leghűségesebb bizalmasának, Molnár Csabának pedig 218 899 forintot szántak, hogy a járványellenes küzdelmet a bevándorláspártiak lejárató kampányával „segítse”.

Említésre méltó ugyanakkor, hogy bár Ujhelyi István – a szocialisták egyetlen EP-képviselője – szintén az S&D frakciójában ül, a politikus mégsem kapott pénzt az európai pártkasszából. Sőt korábbi, a magyar kormányt egyfolytában becsmérlő Facebook-kampányait is az anyaországi pártja finanszírozta.

Azzal, hogy Brüsszel Dobrev Klára kommunikációs hadjáratát kezdte el szponzorálni, akarva-akaratlanul nyilvánvalóvá tette, hogy a baloldali pártok közül Gyurcsány Ferencéket tekinti a legmegbízhatóbb szövetségesének, akarata leghatékonyabb végrehajtójának – állapította meg lapunknak korábban Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője. A szakértő felvetését erősítheti, hogy az Orbán-kabinet iránti elfogultsággal ugyancsak nem vádolható Renew Europe (Újítsuk meg Európát – a szerk.) EP-frakcióhoz tartozó momentumos képviselők, Cseh Katalin és Donáth Anna sem a Renew költségvetéséből kampányolt hazánk ellen, ahogy a jobbikos Gyöngyösi Márton sem. Utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni: a 2019. március 28-tól ez év december 5-ig Facebookon elköltött 9 473 593 forintból több mint hétmilliót saját zsebből finanszírozott.

Kapcsolódó írásaink