Belföld

Gyurcsányné újabb milliókat kapott Brüsszelből

Folyamatosan dől a pénz Brüsszelből Gyurcsányné videós kampányára: az elmúlt másfél hét alatt újabb hétmillió forint külföldi támogatást kapott a baloldali politikus - derül ki a Facebookon elérhető adatokból.

Gyurcsányné újabb milliókat kapott Brüsszelből
Gyurcsányné Dobrev Klára
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Origo számolt be róla, hogy a DK európai pártcsaládja, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) több millió forinttal támogatta meg Dobrev Klára Magyarországra irányuló kampányát. Mint kiderült, nemcsak a pártelnök felesége kap a brüsszeli pénzből, hanem a baloldali párt uniós képviselői, így Rónai Sándor és Molnár Csaba is.

A hangsúly egyértelműen Gyurcsány Ferenc feleségén van: a felvételek nagy részében ő a főszereplő, és a legnagyobb pénzeket az ő közösségi oldala kapja. A brüsszeli támogatásból megfogalmazott üzenetei rendre azt sugallják: az Európai Unióban minden csodálatos, Magyarországon minden borzasztó.

A Facebook becsült számításai szerint az európai szocialisták a kampány első hetében Gyurcsánynéra közel hárommillió forintot, egész pontosan 2 860 559 forintot költöttek- Az Origo azonban összesítette az adatokat, így kiderült, hogy a valós összeg a Facebook által megjelölthöz képest jóval nagyobb volt, az közelített a 3,5 millió forinthoz.

A közösségi oldal átláthatósági részén nemcsak az elmúlt heti hirdetési költéseket lehet megnézni, hanem a hosszabb távú kiadásokat is. A Facebook becslése alapján az S&D 2019 márciusa óta 8,5 millió forinttal finanszírozta videós kampányát, ráadásul az elmúlt másfél hét alatt az európai pártcsalád kis híján megduplázta a tavaly március óta érkező támogatást: a tíz nappal ezelőtti 8,5 millió forint helyett már 15 680 285 millió forint szerepel a Facebook összesítésénél.

Mindez azt jelenti, hogy alig néhány nap alatt több mint hétmillió forint érkezett Brüsszelből Gyurcsányné személyes kampányára.

A kampány kezdete, november 20-a óta tehát Dobrev Klára közel tízmillió forintot kapott, hogy Brüsszelt éltesse a magyar kormánnyal szemben.

Kapcsolódó írásaink