Belföld

Számonkérés az Apró-villából

A Szájer-ügy volt a baloldal vesszőparipája a hétfői parlamenti ülésen, a kormánypárti politikusok pedig újra és újra rávilágítottak: a jobboldalon van következményük a cselekedeteknek.

Számonkérés az Apró-villából
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Ne keverje össze az ország házát egy kocsmával!" – intette Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a DK-s Varga Zoltánt, aki napirend előtti felszólalásában egy ereszcsatorna-darabot lóbálva vonta felelősségre a kormányt a Szájer-ügy kapcsán. Dömötör kijelentette, nem fogadnak el kioktatást olyanoktól, akik magyarellenes kampányt folytattak, hazudtak, rálőttek az emberekre és szétprivatizálták a magyar cégeket.

„Az Apró-villa szobáiból számonkérni a kommunistaellenességet, az különösen meredek" – fogalmazott az államtitkár. Mint folytatta, miközben az egész ország a járvány ellen küzd, a DK ráfordult a választási kampányra, Gyurcsány Ferenc programot hirdetett, amelyben egy szó sincs a járvány elleni védekezésről.

„Az őszödi hazugságvezér kijelölte az önök helyét a kampányban, de a magyar választók 2010-ben kitették a Gyurcsány, stop!-táblát, és reméljük, ez történik majd 2022-ben is" – mondta Dömötör.

Miután a párbeszédes Szabó Tímea a diktatúra züllött mocsarát emlegette, és ezt párhuzamba állította azzal, hogy sokan haltak meg a járvány következtében, Dömötör közölte, az áldozatok száma mindenütt rekordokat döntött, hazánk pedig az uniós átlag alatt van. „Ne a vírusnak szurkoljanak!" – szólította fel a baloldalt.

A Szájer-ügyről leszögezte: a jobboldalon van következményük a cselekedeteknek. „Nem fogadjuk el a számonkérést azok részéről, akiknek az erkölcsi színvonala a két centimétert sem éri el" – hangsúlyozta az államtitkár.

A jobbikos Szilágyi György is a Szájer-ügyet igyekezett meglovagolni, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára pedig hangsúlyozta: „A mi politikai közösségünkben vannak következmények, az önök politikai közösségében nincsenek. A Gyurcsány-kormány eladósította, hazánkat, fegyverrel, rendőrattakkal vetettek véget a véleménynyilvánítás szabadságának, önöknek pedig most a járvány elleni védekezés helyett az a legfontosabb, hogy Gyurcsánnyal megegyezzenek."

Az LMP-s Csárdi Antal felvetette, miért nem történt még meg a 2021-es költségvetés módosítása, erre Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára közölte: járvány van és válsághelyzet, a különleges jogrend intézménye pedig lehetőséget ad arra, hogy gyors átcsoportosítások történhessenek. Tóth Bertalan (MSZP) arról érdeklődött, mikor kér bocsánatot a kormányoldal a vétó miatt, illetve bírálta a járványügyi védekezést. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta: Brüsszel nem ingyenpénzt ad, annak egy része hitel, a többi pedig jár nekünk, azt ki kell követelni, nem támaszthat utólag feltételeket az Európai Bizottság.

Az OECD-adatok alapján az egy személyre vetített egészségügyi kiadások csak a szocialista kormányzás alatt csökkentek – folytatta az államtitkár. Van elég lélegeztetőgép, és a tesztelésben is élmezőnyben vagyunk, a múlt héten az ötödik helyen álltunk Európában. „Savanyú a szőlő, Gyurcsány programot hirdetett és kiosztotta a feladatokat" – jegyezte meg Rétvári.

Figyelmeztetett: az MSZP a szociális tárcát kapná meg, így vezető szerephez juthatna a kamuvideós Korózs Lajos.

Nacsa Lőrinc (Fidesz) Brüsszel új migrációs akciótervéről elmondta, a tömeges migrációt feltartóztathatatlan, állandó jelenségként írják le, európai családpolitikáról viszont szó sincs. „Ennyire nyílt, a migrációt támogató paktum még sosem volt" – hangoztatta. Hozzáfűzte, harmincnégymillió migráns befogadásáról van szó, ez maga a Soros-terv: lakás, szociális támogatások és szavazati jog a bevándorlóknak, miközben az európai fiatalok nem jutnak munkához és lakáshoz. Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa – húzta alá Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára. Felidézte: ebben az évben eddig 38 928 illegális migráns akart átjutni a magyar határon, tavaly ugyanebben az időszakban tizenháromezer. Az EU nem tudta, de nem is akarta megoldani a migrációt – állapította meg.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára a vakcinával kapcsolatos aggodalmak kapcsán kijelentette, nincs okunk kételkedni a magyar szakemberek tudásában. „Szörnyű ostobaság és felelőtlenség, hogy a baloldal támadja a vakcinabeszerzést, így az életmentést" – mondta, szerinte ez gyurcsányos megoldás, feláldoznák a magyar embereket, csak hogy hatalmat szerezzenek.

Az azonnali kérdések órájában is a Szájer-ügy volt a baloldali képviselők fő témája. Egy DK-s felvetésre – Szájer nemzetbiztonsági kockázatáról – Menczer leszögezte: a magyar kormány nem zsarolható! Ha zsarolható lenne, akkor elállna a vétótól, de nem ez történik – mutatott rá.

A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita felszólalását Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy értékelte: a Jobbik új utakon jár, Gyurcsánnyal közös listára kívánkozik, és a retorikáját is átveszi. Borkai és Szájer vállalta a felelősséget, és a közéletből is távozott, Kaleta pedig a Gyurcsány-kormány diplomatája volt nyolc évig – emlékeztetett a miniszter. „Amikor a Gyurcsány-kormány tönkretette az országot, annak semmi következménye nem lett, ha valaki ellenzékben beszél hülyeségeket, annak sem lesz semmi következménye" – ezzel kívánt további jó munkát Gulyás a miniszterelnök lemondását követelő Tordai Bencének.

Kapcsolódó írásaink