Belföld

Viszonylag alacsony fertőzöttség az iskolákban

Azzal gyanúsítja a pedagógusokat a szakszervezet vezetője, hogy szándékosan veszélyeztetik kollégáikat és diákjaikat

Korábban a baloldal követelte lépten-nyomon az országos tesztelést, most bírálják az intézkedést, kétségbe vonják az adatokat és igyekeznek riadalmat kelteni.

Viszonylag alacsony fertőzöttség az iskolákban
Koronavírustesztet végeznek orvostanhallgatók egy békéscsabai intézményben
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Amint arról beszámoltunk, alacsony fertőzöttséget mutatnak a bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozóknál múlt héten végzett célzott, csoportos tesztelés eredményei. A több mint ezer gyorstesztelő csapat több mint tízezer helyszínen végezte a gyorsteszteket a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban, az egészségügyi és szociális intézményekben pedig az ott dolgozók végezték az önkéntes teszteléseket. Összesen 181 506-an teszteltették magukat, a gyorsteszten megjelentek 2,44 százalékának, 4436 embernek lett pozitív a mintája. A teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék. A bölcsődei dolgozóknál a részvételi arány 79 százalék volt, 11 113 dolgozó teszteltette magát, 195-en bizonyultak pozitívak, ami 1,8 százalék. Az óvodai dolgozóknál 74 százalékos volt a részvétel, 34 964-en teszteltették magukat, 811 embernek lett pozitív a mintája, ami 2,3 százalék. Az általános iskolai pedagógusoknál, az oktató-nevelő munkában résztvevőknél 73 százalék volt a részvétel, 95 102 dolgozóból 2170 tesztje lett pozitív, ami 2,3 százalék. A szakképző intézményekben 64 százalékos volt a részvételi arány, 5753-an teszteltették magukat, 146-nak lett pozitív a mintája, ami 2,6 százalék. (A szakképző intézményekben online oktatás folyik, a tesztelés a gyakorlati héten oktatókat érintette.) Ezen a héten elkezdődött a gyorstesztelés második köre, és arra biztatnak mindenkit, vegyenek részt benne akkor is, ha az első körben már teszteltették magukat. A tesztelés ugyanakkor továbbra is önkéntes, és semmiféle hátrány nem éri azokat, akik nem vesznek részt benne.

Miután eddig egyre-másra követelték az országos tesztelést a baloldali szervezetek és médiumok, most egyrészt bírálják az intézkedést, másrészt kétségbe vonják a vizsgálat eredményeit és igyekeznek riadalmat kelteni az alacsony átfertőzöttséget mutató adatok dacára. A Népszava például azt a címet adta cikkének, hogy Több ezer fertőzött pedagógust találtak a köznevelési intézményekben, a Napi.hu írása a Zűrzavar az iskolákban, megbízhatatlan a tesztelés címmel jelent meg. A leginkább megdöbbentő a Hírklikk.hu Pedagógusok tesztelése: nem látszik a számok mögött a valóság című cikke, amelyben Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt fejtegeti, hogy ellentmondásosak az adatok.

Szerinte azért jelentkeztek viszonylag kevesen a tesztelésre, mert „a kollégák – különösen így karácsony előtt – nem tudják nélkülözni a fizetésük negyven százalékát, visszatartja őket a százszázalékos táppénz igénylésének még mindig bonyolult eljárási rendje”. Vagyis a szakszervezeti vezető azzal gyanúsítja a pedagógusokat, hogy inkább veszélyeztetik kollégáik és diákjaik biztonságát, mint hogy – egy esetleges pozitív tesztet követően – a százszázalékos táppénz igénylésével kelljen bajlódniuk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom