Belföld

Baranyi is megszorít

Adókat emel a ferencvárosi polgármester, eközben újabb lezárással fokozza a káoszt, egy kommentelő szerint a budapesti forgalomszervezés kezd Monty Python-filmmé válni

Egyszemélyes döntéssel megemeli az építmény- és a telekadót Ferencváros baloldali polgármestere. A helyiek parkolási engedélyének díja pedig hatszorosára nő, ebből bizonyára futja Baranyinak festékszóróra, amellyel a hétvégén berajzolt egy területet lakossági parkolásra, de az akció jogszerűsége kérdéses.

Baranyi is megszorít
Lakossági parkolóterületet festett fel önkényesen a kerületvezető
Fotó: Baranyi Krisztina Facebook-old

Baranyi Krisztina megszorítócsomagot vezet be – közölte a ferencvárosi Fidesz, hozzáfűzve, Ferencváros baloldali polgármestere a rendkívüli jogrendet arra használja, hogy adókat emeljen. A múlt szerdán Baranyi egy személyben döntött arról, hogy megemeli az építmény- és a telekadót, amitől a ferencvárosi baloldali városvezetés több mint 210 millió forint bevételt remél. A kerületi gépjármű-tulajdonosok éves parkolási engedélyének díját kétezer forintról a hatszorosára, tizenkétezer forintra emelte a polgármester, annak érvényességi idejét pedig két hónappal lerövidítette. „Teszi mindezt akkor, amikor az embereknek nem újabb terhekre, hanem éppen segítségre lenne szükségük. Míg a kormány a családokat, vállalkozásokat, munkahelyeket védő intézkedéseket hoz nap mint nap, addig a baloldal a megszokott receptjét alkalmazza: a megszorításokat” – fogalmazott a Fidesz IX. kerületi szervezete. Felszólítják Baranyit, hogy fejezze be a ferencvárosiak sanyargatását és vonja vissza az adóemelésekről és az éves parkolási hozzájárulás díjának emeléséről szóló rendeleteket.

Korábban a ferencvárosi és a józsefvárosi Fidesz azt kérte, a két baloldali kerületvezető, Baranyi Krisztina és Pikó András kezdeményezze a főpolgármesternél az „ideiglenes” belvárosi kerékpársávok megszüntetését, hogy visszakapják az elvett parkolóhelyeket a helyiek. Erről azonban szó sincs, Baranyi továbbra is a kormányt támadja a Facebookon az ingyenessé tett parkolás miatt, a hétvégén pedig festékszóróval kijelölt egy területet a Bakáts utcában lakossági parkolásra, és közölte, hogy azt kizárólag az ott élők használhatják. Ferencváros közösségi oldalán az olvasható, hogy az ide való behajtáshoz ezentúl a Közraktár utca, Vámház körút, Üllői út és Ferenc körút által határolt területre szóló lakcímkártya vagy albérleti szerződés felmutatása szükséges. Azt azonban nem tudni, ki ellenőrzi az iratokat, milyen szankcióra számíthatnak a szabálytalankodók, és van-e bármilyen jogi alapja a polgármester akciójának, az aszfaltfestéstől kezdve, az igazoltatáson át az esetleges bírságolásig.

A tájékoztató bejegyzéshez érkezett hozzászólások alapján az ötlet nem avatott osztatlan sikert. „Egy újabb dilettáns intézkedés, amivel áttolják az autókat a szomszédos utcákra, és ugyanúgy tele lesz minden. Ki kellene terjeszteni az egész belső Ferencvárosra, és megnyitni a forgalomtól elzárt területeket a Bakáts téren (beleértve az önkormányzat saját magának fenntartott helyeit is), amelyek jelenleg teljesen kihasználatlanul állnak, miközben az autók folyamatosan köröznek a kis utcákban, hogy le tudjanak vadászni egy üres parkolóhelyet ahonnan épp kiálltak” – írta egy kommentelő. Egy másik így fogalmazott: „Átgondolatlan intézkedés megint! Átkerül a parkoló autók egy része máshová. (…) A bicikliutak miatt a körúton sem lehet parkolni már. Ez az egész budapesti forgalomszervezés kezd egy abszurd Monty Python-burleszkké válni.” Volt, aki arra figyelmeztette a polgármestert, hogy az érintett területen van két iskola, bölcsőde, kormányhivatal, posta, önkormányzat, ezeket most nehezebb megközelíteni. Ráadásul az itteni üzletek már eddig is nagyon nehéz helyzetben voltak a járványhelyzet és a lezárások miatt.

Kapcsolódó írásaink