Belföld

Elfogadott javaslatok

A kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara javaslatainak többségét az új egészségügyi törvény végrehajtási rendeleteivel kapcsolatban – derül ki Pintér Sándor belügyminiszter leveléből, amelyet a kamara hozott nyilvánosságra honlapján. 

Elfogadott javaslatok
Pintér Sándor belügyminiszter
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A levél alapján az új egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók kirendelésének időtartama „békeidőben„ tizenkét hónap alatt legfeljebb negyvennégy munkanap lehet (száz helyett), ha pedig a 16 évesnél fiatalabb gyermek mindkét szülője egészségügyi szolgálati jogviszonyban áll, akkor csak az egyik szülő kirendelhető.

Elfogadta a kormány azt is, hogy az egészségügyi szolgálati munkaszerződés megkötésére rendelkezésre álló idő december 31-ig túl rövid, ezért erre csupán „a veszélyhelyzet megszűnését követően” kerül majd sor.

Ugyanakkor az új (megduplázott összegű) bértáblát már 2021 január elsejétől alkalmazzák majd. Nem ért egyet viszont a kormány az összeférhetetlenségi szabályok enyhítésével, Pintér Sándor úgy fogalmazott, a kamara javaslatai „ellentétben állnak az egészségügy működésének korrekcióját indikáló egyik alapelvvel, azaz a köz- és magánegészségügy részbeni szétválasztásával„.

Kincses Gyula MOK-elnök a levélre reagálva a kamara Facebook-oldalán eredményesnek minősítette a tárgyalásokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom