Belföld

Megjelent az idősek vásárlási sávjáról szóló rendelet

Megjelent az idősek vásárlási sávjáról szóló rendelet
A rendelkezés az élelmiszerüzletekre, gyógyszertárakra és drogériákra vonatkozik, és a kihirdetést követő napon, vagyis keddtől érvényes
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a kormány elfogadta az Idősek Tanácsa javaslatát, és keddtől bevezeti az idősek vásárlási sávját.

Az intézkedést hétfő délelőtt jelentette be közösségi oldalán Orbán Viktor. A kormányfő akkor úgy fogalmazott: a járvány statisztikáiból világosan látszik, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály továbbra is a szüleink és a nagyszüleink korosztálya. Őket kell elsősorban védenünk. – Vigyázzunk rájuk, vigyázzunk egymásra! – mondta a miniszterelnök.

A rendelet értelmében az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak. Ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltokban. Hétvégén pedig a 8 és 10 óra közötti idősávban érvényes ugyanez. Az idősek bármikor vásárolhatnak, tehát ezen időszakon kívül is.

A rendelkezés az élelmiszerüzletekre, gyógyszertárakra és drogériákra vonatkozik, és a kihirdetést követő napon, vagyis keddtől érvényes.

A Kormány 513/2020. (XI. 23.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. §-ára, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 5/A. alcím címmel egészül ki: „5/A. Időskorú honfitársainkra vonatkozó védelmi intézkedések”

2. § Az R. 5/A. alcíme a következő 9/A. és 9/B. §-sal egészül ki:

„9/A. § (1) Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy
a) a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletet (a továbbiakban: élelmiszerüzlet),
b) a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletet (a továbbiakban együtt: drogéria) és
c) a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) hétfőtől péntekig 9.00 óra és 11.00 óra közötti időben, szombaton és vasárnap 8.00 óra és 10.00 óra közötti időben látogathatja.

(2) Az élelmiszerüzletben, a drogériában és a gyógyszertárban hétfőtől péntekig 9.00 óra és 11.00 óra közötti időben, szombaton és vasárnap 8.00 óra és 10.00 óra közötti időben (a továbbiakban: védett vásárlási idősáv) az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag az (1) bekezdés szerinti személy tartózkodhat.
9/B. § Az élelmiszerüzletet, a drogériát és a gyógyszertárat a 65. életévét betöltött személy a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon látogathatja.”

3. § Az R. 22. § (2) bekezdésében az „a 9. § (2) bekezdése,” szövegrész helyébe az „a 9. § (2) bekezdése, 9/A. § (2) bekezdése,” szöveg lép.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Kapcsolódó írásaink