Belföld

Orbán Viktor: Védett sávot kapnak az idősek az üzletekben

Az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak egy új kormányrendelet alapján, tájékoztatott közösségi oldalán közzétett videójában Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Védett sávot kapnak az idősek az üzletekben
„Az idősek hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak egy új kormányrendelet alapján”
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A megadott időszakban csak az idősek lehetnek a boltokban. Hétvégén a 8 és 10 óra közötti időtartamra érvényes ugyanez. Az idősek bármikor vásárolhatnak, tehát ezen időszakon kívül is – tájékoztatott a kormányfő.

Világosan látszik a járvány statisztikáiból, hogy továbbra is a legveszélyeztetettebb korosztály szüleink, nagyszüleink korosztálya, őket kell elsősorban védenünk, ez a rendelkezés őket védi – zárta a videót Orbán Viktor.

Objektum doboz

A Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfő délutáni közleménye szerint a kormány elfogadta az Idősek Tanácsa javaslatát, és keddtől  bevezeti az idősek vásárlási sávját. Ebben az időintervallumban csak  65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzlet) és a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletbe (gyógyszertár).

Az élelmiszerüzletben, a drogériában és a gyógyszertárban az idősek a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnak.
  
Az idősek védelme a járvány felfutásával kiemelten fontos, hiszen a vírus gyakorlatilag minden magyar településen jelen van, ráadásul az időseknél és a krónikus betegeknél nagyobb a kockázat a fertőzés súlyosabb lefolyására.  Az időseket továbbra is arra kérjük, hogy vigyázzanak magukra, kerüljék a zsúfolt, zárt tereket és a bevásárláshoz lehetőleg kérjék hozzátartozójuk, vagy akár az önkormányzat segítségét. A részletszabályozásról a Közlöny ad tájékoztatást.

Kapcsolódó írásaink