Belföld

Szijjártó: A kormány kötelessége, hogy mielőbb biztosítsa a biztonságos és hatékony vakcinát

Az egész világ arra vár, hogy legyen biztonságos és hatékony vakcina a koronavírus ellen, ennek fejlesztése több helyen zajlik, és a kormány kötelessége, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsa a magyaroknak az oltóanyagot, amelynek beadása ingyenes és önkéntes lesz - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában.

Szijjártó: A kormány kötelessége, hogy mielőbb biztosítsa a biztonságos és hatékony vakcinát
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tárcavezető hangsúlyozta: az oltóanyaggal kapcsolatban sok álhír látott napvilágot az elmúlt időben. Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni, a magyar hatóságok döntenek arról, hogy mely oltóanyag biztonságos, nem pedig üzleti vagy politikai lobbiérdekek. Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem - tette hozzá.

Megjegyezte: a kormánynak kötelessége a világban zajló valamennyi oltóanyag-fejlesztésen rajta tartani a szemét.

Kifejtette: tőlünk Nyugatra három vakcina fejlesztése jutott el olyan szakaszba, hogy rendelni lehet belőle, ezekből 12 millió oltóanyagot kötöttek le. Ezek is a megfelelő engedélyezési folyamatok után kerülhetnek piacra, nagy mennyiségű szállításra e projektek esetében a tavaszi hónapokban lehet számítani - mondta.

Emlékeztetett: az Oroszországban kifejlesztett vakcinából Európában elsőként Magyarországra érkezett tíz dózis, hogy a magyar hatóságok el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat.

Közölte: Kínában és Izraelben is folyik vakcinafejlesztés, a konzultáció folyamatos ezek ügyében is.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy olyan gyógyszerek is érkeztek Magyarországra, amelyeket azoknak adhatnak, akiknek már tüneteik vannak. A favipiravir hatóanyagú gyógyszerekből eddig 1,8 millió jött Kínából, a következő egymilliós adag pedig kedden érkezik. Japánból a hétvégén jött egy egymilliós szállítmány, így összesen már kétmillió tabletta jött az országból - fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer el tudja látni az egyre növekvő számú fertőzöttet, az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. A miniszter egyúttal köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak és mindenkinek, aki támogatja a munkájukat.

Szijjártó Péter felszólalása:

Objektum doboz

A baloldal a vakcinával kapcsolatban is álhíreket gyárt

Lukács László György (Jobbik) arról beszélt: napokon belül ki kell derülnie, hogy a koronavírus-járvány miatti szigorítások eredményesek-e,  sikerült-e fékezni a járványt, ugyanakkor most az látszik, hogy Magyarország a környező országokhoz képest 100 ezer főre vetítve az aktív fertőzöttek számában a legrosszabb eredményt adja.

Kritizálta az orosz vakcinával kapcsolatos kormányzati lépéseket is, azzal vádolva a kabinetet, hogy „orosz labort” csinálnak Magyarországból. Szerinte az orosz vakcina átláthatatlan hátterű és ellenőrizhetetlen, nincs bizonyítva a hatékonysága. Orbán és  Putyin jó barátsága miatt nem szabad kitenni a magyarokat veszélynek - jelentette ki.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára reagálásában álhírnek nevezte a képviselő kijelentését a fertőzöttek számával kapcsolatban. Ismertetése szerint Magyarországon 100 ezer főre vetítve 1787 a fertőzött, ehhez képest Romániában 2126, Lengyelországban 2221, Horvátországában 2463, Ausztriában 2719, Szlovéniában 3089, Csehországban pedig 4608.

Szerinte a jobbikos képviselő a vakcinával kapcsolatban is álhíreket gyárt. A hasonló hatékonyságú vakcinák közül önök az oroszt nem hoznák be Magyarországra, csak azért mert orosz? - tette fel a kérdést. Hangsúlyozta: a Jobbiktól a DK-ig most azt követelik, hogy ne a magyar gyógyszerhatóság vizsgálja be az orosz vakcinát, hanem Magyarország mondjon le szuverenitása egy részéről, és adja át ezt az európai hatóságnak. Kijelentette: mindenképpen szükség van a magyar gyógyszerhatóságra, nem adhatjuk fel a tevékenységét.

Kapcsolódó írásaink