Belföld

Láng Zsolt: A BKV buszbérlési tenderének azonnali kivizsgálására van szükség!

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője nyílt levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek a botrányos BKV-tender ügyében.

Láng Zsolt: A BKV buszbérlési tenderének azonnali kivizsgálására van szükség!
A Fidesz kivizsgálást vár Karácsony Gergelyéktől a BKV-tender kapcsán
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes korábbi élettársához, Leisztinger Tamáshoz köthető cég nyert a BKV busztenderén. A céget azonban érdekes módon néhány nappal azelőtt jegyezték be, hogy az ajánlattételi határidő lejárt volna.

Láng Zsolt szerint a BKV buszbérlési tenderének azonnali kivizsgálására van szükség. 

Alább változtatás nélkül közöljük a frakcióvezető nyílt levelét.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A Budapesti Közlekedési Vállalat dízelüzemű, használt alacsonypadlós csuklós autóbuszok bérlése tárgyában uniós, nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le az idei tavaszán.

Az ajánlattételi határidőig, május 25-ig három cég adott be pályázatot:

• a székesfehérvári székhelyű Truck-Trailer & Parts Haszongépjármű és Alkatrész Kft.,

• az esztergomi Infinitours Kft., melynek ajánlatát érvénytelennek nyilvánította a kiíró,

• valamint a budapesti CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt.

A sajtóban megjelent hírek szerint a BVK Zrt. a legkedvezőbbnek a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. ajánlatát taláta, így ezzel a társasággal kötötte meg a bérleti szerződést, melynek összértéke 342,72 millió forint. A nyertes társaság nemcsak a neve miatt tűnik meglepő választásnak. A kérdéses tender kapcsán több komoly kérdés is felmerül, amire frakciónk haladéktalanul várja főpolgármester úr válaszát:

1. Hogyan nyerhetett a BVK közbeszerzési kiírásán egy többek között offshore hátterű cég által alapított vagyongazdálkodó Zrt? Helyes gyakorlatnak tartja – e főpolgármester úr az eljárást?

2. Hogyan adhatta a legkedvezőbb ajánlatot egy 2020. május 11-én – pontosan 7 nappal a BKV tender ajánlattételi határidejének lejárta előtt – alapított cég?

3. Milyen hitelt érdemlő referenciákkal tudott igazolni a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt., hiszen az alapító cégek alaptevékenységét illetően sem mondható el, hogy nagy rutinnal rendelkeznének buszok bérbeadását illetően?

4. Tervezi- e elvenni a BKV felügyeletének feladatkörét Tüttő Kata főpolgármester – helyettes asszonytól? Tervezi-e a botrányos ügy kivizsgálását?

5. Nem tartja- e mindezek fényében arcpiritónak a BKV Zrt. azon közlését miszerint: „ a beszerzés a mindenkori jogszabályi előírások maximális betartása mellett zajlott, s a teljes folyamatot végig a teljes transzparencia jellemezte."

Várom megtisztelő válaszát!

dr. Láng Zsolt
frakcióvezető

A Főpolgármesteri Hivatal pénteki közleményében jelezte: a BKV használt autóbuszok bérlését célzó közbeszerzési eljárásáról megjelent sajtóhírekre reagálva Tüttő Kata főpolgármester-helyettes felkérte a BKV felügyelőbizottságát (fb), hogy a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét soron kívül vizsgálják meg. Az fb-ben valamennyi közgyűlési frakció delegáltja jelen van - jegyezték meg.

Mint írták, Karácsony Gergely megelégedéssel vette tudomásul Bolla Tibor BKV-vezérigazgató tájékoztatását, miszerint az autóbuszbérlés teljes átláthatósága érdekében a közbeszerzés dokumentációját - a GDPR rendeletnek megfelelést célzó áttekintés után, néhány napon belül - a BKV honlapján nyilvánosságra hozza.

Kapcsolódó írásaink