Belföld

Offshore-hátterű cégtől bérel buszokat a BKV

A Budapesti Közlekedési Zrt. még április utolsó napjaiban, 28-án írt ki közbeszerzési eljárást használt, dízelüzemű alacsonypadlós, csuklós autóbuszok bérlésére, de az eljárás eredménye csak a napokban lett nyilvános, ráadásul a nyertes kiléte igencsak meglepő.

Offshore-hátterű cégtől bérel buszokat a BKV
Tüttő Kata
Fotó: MH

A közbeszerzési kiírás szerint 6 darab, legfeljebb 12 éves légkondicionált, EURO IV-es környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú autóbuszt bérelne 12 hónapra a fővárosi közlekedési vállalat, tudatta az mfor.hu portál, amely arról is beszámolt, hogy az ajánlattételi határidőig, május 25-ig három cég adott be pályázatot (a székesfehérvári székhelyű Truck-Trailer & Parts Haszongépjármű és Alkatrész Kft., az esztergomi Infinitours Kft., melynek ajánlatát érvénytelennek nyilvánította a kiíró, valamint a budapesti CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt.)

A BKV Zrt. a legkedvezőbbnek a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. ajánlatát találta, így ezzel a társasággal kötötte meg a bérleti szerződést, melynek összértéke az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján nettó 342,72 millió forint.

Mindez többek között azért is különös, mert idén május 11-én alapították és pontosan 7 nappal azelőtt, május 18-án jegyezte be a cégbíróság, hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje.

A 17 millió forint jegyzett tőkével létrehozott társaság fő tevékenysége a vagyonkezelés, de foglalkozhat közúti gépjármű gyártásával, gépjárműjavítással, -karbantartással, személygépjármű-, könnyűgépjármű-kereskedelemmel is.

Az pedig fokozottan érdekes, hogy a CR-Facilitiest három másik társaság alapította idén májusban, amelyeknek ugyancsak nincs sok közük a buszok bérbeadásához, hiszen kettő fő tevékenysége az ingatlanpiachoz kapcsolódik:
- a budapesti székhelyű Cratis Ingatlanbefektető Zrt.,
- a Telkiben székelő KD Properties Ingatlanfejlesztő Kft.,
- valamint a szintén budapesti Olinda Pénzügyi Szolgáltató Kft.

A három alapító társaság közül a többségi tulajdonos, a Cratis Ingatlanbefektető Zrt.a legérdekesebb: ennek tulajdonosa ugyanis egy ciprusi székhellyel bíró offshore-cég, az Agrina Holdings.

Az Agrina 2006 végén jött létre, alapítói között a ciprusi tisztségviselők mellett három magyar személy neve tűnik fel: Sasinszki Ágnesé, Temesvári Gáboré, valamint Jákó János Dezső.

Sasinszki Ágnes és Temesvári Gábor pedig a Leisztinger Tamás cégbirodalmához szorosan kötődő személyek, így tehát kötődnek Tüttő Kata főpolgármester-helyetteshez is - hiszen Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársa Leisztinger Tamás.

Kapcsolódó írásaink