Belföld

Alapfeltétel a járványügyi előírások betartása

Az idősotthonok lakóit megviseli szeretteik hiánya, online platformokon, videóüzenetekben tartják velük a kapcsolatot

Szigorúan betartják a karanténszabályokat az egyházi fenntartású idősotthonokban, hogy ne kerülhessen be a vírus az intézményekbe – közölték az általunk megkérdezett szervezetek. A gondozottak és a dolgozók mindennap kapnak vitaminkészítményeket.

Alapfeltétel a járványügyi előírások betartása
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A koronavírus-járvány tavaszi, első hullámában sokan fertőződtek meg idősotthonokban, különösképpen a fővárosi fenntartású intézményekben. A járvány második hullámában eddig sikerült elkerülni a tömeges megfertőződéseket, köszönhetően az időben meghozott óvintézkedéseknek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) intézményei továbbra is betartják a legszigorúbb karanténszabályokat, kiadott rendelkezéseket – tájékoztatta lapunkat az MKPK. Izolációs részleget alakítottak ki az összes intézmény valamennyi otthonában, teljes körű fertőtlenítést végeznek a fenntartó által vásárolt magas hatékonyságú gépekkel, továbbá segítséget nyújtanak a dolgozók munkába járásának megszervezésében.

A készleteket folyamatosan ellenőrzik, a feltöltés állandó. A PCR- és antigéngyorstesztek beszerzése megtörtént, és folyamatos az utánpótlás. Mind az ellátottak, mind a dolgozók kapnak vitaminokat, a hivatalos tájékoztatásokat követve rendelkezésre állnak multivitaminok, illetve hangsúlyozottan C- és D-vitaminnal látják el a lakókat és a munkatársakat.

Több intézményükben, élve a jogszabályok nyújtotta lehetőségekkel, már korábban teljes látogatási tilalmat rendeltek el. Még a szigorú óvintézkedések betartása mellett is megjelent azonban a vírus a járvány második hullámában is. Hogy a további eseteket elkerüljék, az intézményekben kiemelt figyelmet fordítanak a gumikesztyű- és maszkhasználatra, továbbá folyamatosan biztosítják az ózonos fertőtlenítést.

A kialakult helyzetben szükségessé vált a költségek átcsoportosítása, valamint a fegyelmezett készletgazdálkodás. A Katolikus Szeretetszolgálat munkatársai magas szintű szakmai tudásukkal és elkötelezettségükkel kiemelkedően helytállnak ebben a nehéz időszakban is – nyomatékosított az MKPK.

Általánosságban elmondható, hogy a központi állami támogatást (elsősorban eszközöket) ugyanolyan mértékben megkapják otthonaik, mint az állami intézmények. Emellett több más területről is nyújtanak számukra segítséget, ami megmutatja, hogy a felebarátainkért érzett testvéri szeretet és felelősségvállalás mai társadalmunkban is jelen van. Sok adományozó a háttérben maradva támogatja a szervezetet, de az üzleti szférából is érkezett már adomány, amely elsősorban eszközvásárlás formájában történt. Nagy segítséget jelentenek az ellátottak hozzátartozóitól érkező adományok, eszközök, anyagi hozzájárulások is.

Sok gondozott az egészségi, szellemi állapotából kifolyólag csak a feszültséget érzi, zavarodott a megváltozott körülmények miatt. A mentálisan ép lakók számára ez az időszak sokkal nagyobb kihívást jelent, nagyon megviseli őket szeretteik hiánya. Ezt a különböző online kapcsolattartási platformok biztosításával próbálják enyhíteni, ami már a tavaszi időszakban is működött és hasznosnak bizonyult. Sok lakó inkább a kint lévőkért aggódik, a híradót nézve értesülnek a korlátozó intézkedésekről, féltik szeretteiket. Hogy a feszültséget oldják, a Katolikus Szeretetszolgálat intézményeiben a lakóknak és a munkatársaknak is biztosított a lelki segítségnyújtás.

„A járványügyi előírások maximális betartása alapfeltétel a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodája által fenntartott intézményekben” – közölte érdeklődésünkre Beszterczey András, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Diakóniai Iroda vezetője. A regionális járványügyi adatokat figyelemmel követve több nagyvárosban – például Budapesten és Debrecenben – már augusztus közepén elrendelték a látogatási tilalmat, hogy a fokozott fertőzésveszélytől megóvják a gondozottakat. Ahogy az első hullám esetén, úgy most is hamarabb zárták le az intézményeket, mint ahogy azt elrendelte volna az állam. Fokozottan figyelnek arra, hogy munkatársaik minden tőlük telhetőt megtegyenek azért, hogy elkerüljék a megfertőződést és ezáltal a koronavírus intézményekbe jutását. Az ehhez a szükséges védőeszközöket a szervezet biztosítja.

A járvány kitörése óta a Diakóniai Iroda fenntartásában lévő összes intézményben 72 dolgozó és 155 lakó esetében igazolták a Covid–19-fertőzést. Beszterczey András tájékoztatása szerint az érintettek az esetek többségében tünetmentesen vagy mérsékelt tünetekkel vészelték át a betegséget. A védekezést erősítendő a református fenntartású intézményekben is napi gyakorisággal kapnak a lakók és dolgozók C- és D-vitamint, a munkatársak feladatuk ellátásához FFP2-es maszkot, védőoverallt, lábzsákot, védőszemüveget és védőplexit, ezek szabályos használatára kiképezték őket.

„Egy vezető számára mindig fontos a felelős gazdálkodás, így bár óriási terhet ró ránk a járvány miatti pluszkiadások fedezése, mégis elmondhatjuk, hogy pénzügyi akadályok miatt nem kellett óvatosnak lennünk a beszerzésekkel. Eddig több mint félmilliárd forintot fordítottunk a járvány miatti védekezésre. Már tavasszal arról rendelkeztem, hogy az előre tervezett, de halasztható beruházásokat, felújításokat felfüggesztjük, hogy stabil pénzügyi kerettel számolhassunk” – hangsúlyozta Beszterczey András.

Intézményeikben úgy tapasztalják, hogy a lakók jobban viselik a látogatási tilalmat, mint a hozzátartozók. Hogy a figyelmüket eltereljék a gondokról, igyekeznek a járványügyi szempontból biztonságos elfoglaltságot nyújtani az ellátottaknak, emellett intézményeik különböző csatornákat biztosítanak arra, hogy a lakók kapcsolatot tarthassanak hozzátartozóikkal. Van, ahol a munkatársaik videókat készítenek a lakóról, amelyet elküldenek a családtagjaiknak, máshol külön számítógép és telefon áll a hozzátartozók rendelkezésére, hogy akár videó- vagy telefonos beszélgetés formájában „találkozhassanak” szeretteikkel. Minden intézményükben van lelkész is, aki akár a belső rádión keresztül, akár személyes lelki gondozással nyújt támaszt a lakóknak.

Kapcsolódó írásaink