Belföld

Gyámság alá helyezett Pest megyei MSZP-sek

Tóth Bertalan újabb három regionális igazgatót nevezett ki, egy mentőápolót Borsodból, egy mobiltelefon-árust Bács-Kiskunból és egy nem működő alapszervezet helyi elnökét

A Pest megyei tisztogatás nem csupán azzal áll összefüggésben, hogy Mesterházy Attilát támogatták az elnökjelölés során. Információink szerint a megyei vezetők ősbűne, hogy nem voltak hajlandók asszisztálni a szocialista számlagyárak legalizálásához.

Gyámság alá helyezett Pest megyei MSZP-sek
Tóth Bertalan
Fotó: MH/Purger Tamás

A párttagságát nem kis részben elveszítő MSZP utolsó erős bástyája a Pest megyei szervezet, amely a kongresszus kapcsán „métellyé” vált a pártvezetés szemében. A fő bűnük az volt, hogy egyhangúan Mesterházy Attila elnökké választását támogatták. Az elnökség „nem alapszabályszerű működésre” hivatkozva feloszlatta a Pest megyei alapszervezeteket, s tisztogatásba kezdett: három korábbi elnököt és az elnökhelyettest is kizárták a pártból. Ezek az ügyek nem zárultak le, több érintett is megtámadta a bíróságon a feloszlatásról szóló döntést és a tisztújítás eredményét is.

Miért lett Pest megye „métely” a pártvezetés szemében? Nem pusztán Mesterházy támogatása miatt, a folyamat már 2018-ban, Tóth Bertalan elnökké választását követően megkezdődött. Az ősbűnt a 2016-ban elnökké választott Trenka István követte el, nem volt hajlandó aláírni a Pest megyei szervezet mérlegét, tehát nem volt hajlandó falazni azokhoz az ügyekhez, amelyekben ma már a rendőrség nyomoz. Két MSZP-s számlagyárról van szó, amelyekről korábban beszámoltunk már. Trenka belső vizsgálatot indított, majd a pártvezetésnek jelezte a történteket, ám a vizsgálatot először elnapolták, majd a Tóth Bertalan-féle pártvezetés a szőnyeg alá söpörte az ügyet.

Egy lapunk birtokába jutott dokumentum szerint Trenka István, a 2018-ban leköszönő megyei elnök utódjának, Fekete Zoltánnak címzett levélben arról írt: Tóth Bertalan pártelnök úgy próbálja gyámság alá helyezni a megyét, hogy az elnök fölé régióigazgatót nevezett ki. Ez teljesen ellentétes a párt alapszabályával, az alulról építkező, szigorú választási rendszerben felálló hierarchiával, és sértő a megyei kollektívára nézve – állapította meg.

„Ma, amikor az MSZP szegény, mint a templom egere, igen nagy bűn, a közösségi pénzek elherdálása, ráadásul szervezeteink filléres gondokkal küzdenek. Jobb lenne, ha a megye kapná meg ezt az összeget (a régióigazgató több mint félmilliós bérét – a szerk.), s tudna gazdálkodni, segítve a választókerület helyzetét” – vélekedett az akkori elnök. A párton belüli közállapotokról Trenka úgy fogalmazott: „Az MSZP vezetői nem engedhetnék meg azt a stílust, amit a szombati tüntetésen tanúsítottak. Tóth Bertalan és Molnár Zsolt a megyei csapat tagjai mellett távolba meredő szemmel masíroznak el, nem köszönve az egyszerű elvtársainknak, akiknek köszönhetik, hogy abban a pozícióban vannak, amelyben, ingyen autón, ingyen benzinnel furikáznak, parlamenti képviselők lehetnek jó pénzért, titkárnő segíti a munkájukat, utazhatnak külföldre, akár feleségnek hívott kedvessel Rómába és Brüsszelbe, osztogathatják a baráti körnek a pénzes funkciókat.”

A pártelnök később újabb három regionális igazgatót nevezett ki a megyében gyámnak fél–félmilliós fizetéssel: egy mentőápolót Borsodból, egy mobiltelefon-árust Bács-Kiskunból, és egy nem működő alapszervezet helyi elnökét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom