Belföld

Hamarosan érkezik hazánkba a vakcina

Egyszerűsítették az oltóanyagok behozatalát

Másfél héten belül érkezik Magyarországra a koronavírus elleni orosz oltóanyagminta. Közben a Magyar Közlönyben megjelent a vakcinák behozatalát megkönnyítő rendelet.

Hamarosan érkezik hazánkba a vakcina
Az orosz mellett hatékonyak lehetnek más oltóanyagok is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A lakosság egészségének és életének védelmében a kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát – számolt be tegnap a Magyar Közlöny. Az üggyel kapcsolatban tegnap Menczer Tamás egy, a közösségi oldalára feltöltött videó­ban azt mondta, hazai szakemberek döntenek az európai, a kínai és az orosz oltóanyag behozatalától.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára arról is beszélt, hogy hazánk az összes európai vakcinaprojekt részese, de a kormány figyeli Kínát és Oroszországot is. „Ha ott előbb találják meg az ellenszert, behozzuk, de ennek van egy speciális engedélyezési eljárása” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a munkában az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vesz részt. A végső szót az NNK mondja ki, azaz ha ő is mindent rendben talál, akkor érkezhet meg nagy mennyiségben a vakcina Magyarországra – fűzte hozzá.

Másfél héten belül érkezik Magyarországra a koronavírus elleni orosz oltóanyagminta – közölte Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott videóbeszélgetésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Utalt rá, a Szputnyik nevű oltás most kapta meg félidős jelentését, amely szerint kilencvenkét százalékos a hatékonysága.

Közben az is kiderült, a Pfizer és a BioNTech kétszáz millió adag, java részt európai fejlesztésű vakcina szállításáról állapodott meg az EU-val. Ezek az úgynevezett RNS anyagok, amelyek nem leölt vagy gyengített kórokozókat tartalmaznak, hanem a szervezettel állíttatják elő azokat a vírusfehérjéket, amik azután beindítják az immunrendszert. A lapunk által megkérdezett orvos úgy vélte, mind az orosz, mind az európai vakcina hatékony lehet.

Kapcsolódó írásaink