Belföld

Orbán Viktor aláírta az éjféltől életbe lépő intézkedésekről szóló rendeleteket

Arra kérem Önöket, hogy mindannyian tartsuk be a meghozott szabályokat - mondta a közösségi-oldalán közzétett videójában Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta: ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog.

Orbán Viktor aláírta az éjféltől életbe lépő intézkedésekről szóló rendeleteket
Orbán Viktor aláírja az éjféltől életbe lépő intézkedésekről szóló rendeleteket
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A Parlament megadta a rendkívüli felhatalmazást, a rendeleteket megalkottuk, a korlátozó szabályok ma éjféltől lépnek életbe lépnek - jelentette be.

Arra kérem Önöket, hogy mindannyian tartsuk be őket– mondta a Facebookon közzétett videójában Orbán Viktor. 

Objektum doboz

A kormány kihirdette a legújabb védelmi intézkedéseket

 A Kormány értékelte Magyarország járványügyi helyzetét és az eddig meghozott intézkedéseket, ennek alapján megállapította, hogy az eddig meghozott intézkedések fenntartása mellett újabb védelmi intézkedések bevezetése vált szükségessé, melyek célja, hogy csökkentsük a koronavírus megbetegedések számát és a kórházakra nehezedő terhet.

A szerda nulla órától életbelépő intézkedések a következők:

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
 • Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határontúli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
 • Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.
 • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
 • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
 • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat - külön kormányrendeletben foglaltak szerint - hetente tesztelni kell.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

„Minden intézkedés időben történt”

Minden eddigi intézkedés megfelelő időben történt, de szükség van fegyelemre - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban az M1 aktuális csatornán kedd este.

Az egész világon folyik a verseny a vakcináért, és amíg az el nem készül, addig lassítani kell a járvány terjedését. Megvannak az ehhez szükséges eszközök, de az egészségügyi dolgozókat tehermentesíteni kell, erre szolgálnak a bevezetett intézkedések - mondta a miniszter.

A második hullámban vagyunk, ez sokkal agresszívebben tört a világra, fegyelmezetten be kell tartani a higiénia, a maszkviselés és a távolságtartás szabályait - tette hozzá.

„Figyeljünk egymásra, figyeljünk szeretteinkre!” - mondta Varga Judit. Annak kapcsán, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását az ellenzék is támogatta a parlamentben, az igazságügyi miniszter közölte: amikor az egész ország bajba kerül, az ellenzék nem támadhatja a kormányt. Másutt az ellenzék nem használta ki a veszélyhelyzetet a kormány támadására úgy, ahogy azt a magyar ellenzék tette tavasszal - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom