Belföld

Orbán Viktor: A megbetegedések számát csökkentenünk kell

Az orvosaink és az ápolónőink is emberfeletti munkát végeznek, de ők is emberek, és számuk véges. Ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és az ápolónőink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel - jelentette be a miniszterelnök a Facebook-oldalán megosztott videóban. 

Orbán Viktor: A megbetegedések számát csökkentenünk kell
Orbán Viktor újabb bejelentéseket tett
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A járvány Európában továbbra is felszálló ágban van. A járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában 8 milliónyian betegedtek meg. Tapasztalataink szerint a járvány lefolyása Magyarországon egy-két hét késéssel követi az ausztriait. A kórházakat ugyan felszereltük, és minden rendelkezésre áll: ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelések - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

A maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé, ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. Az országgyűlés holnap 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli fölhatalmazást. Az operatív törzs ezért a helyzetet áttekintette, és már javaslatokat is tett. Ha az országgyűlés valóban megadja a felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be - tette hozzá.

Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Este nyolc órára mindenkinek haza kell érnie, felmentést csak a munkába és a munkából való közlekedés és rendkívüli esetek kapnak.

Minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak. Csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék tarhatnak nyitva - tette hozzá Orbán Viktor.

Az üzletek, fodrászok és egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak - jelentette be. A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tizen vehetnek részt, esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, a temetéseken csak 50 fő vehet részt. A szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt.

A sportmérkőzéseket zártkapuk mögött tarthatják meg, szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos - emelte ki a miniszterelnök.

A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni. 

A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék óvodák, általános iskolák, 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

A kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, ovónőket és bölcsődei dolgozókat tesztelik, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 %-os biztonságú.

A szállodáknál a bezárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalásokat, azok 80 %-át az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

Az éttermek, szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérének megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

Ezeket az intézkedéseket, ezeket a korlátozó intézkedéseket most harminc napra vezetjük be. Szükség esetén, adja Isten, hogy ne legyen rá szükség, meghosszabbíthatjuk. Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek majd hatályba.

Tudom, mindannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek. De a vakcina már belátható távolságban van, addig kell kibírnunk.

De addig is vigyáznunk kell a veszélyeztetett, a különösen veszélyeztetett honfitársainkra. Vigyáznunk kell az idősekre, a betegekre, és be kell tartanunk a szabályokat. Vigyázzunk egymásra! Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog - zárta a videót Orbán Viktor. 

Objektum doboz

Objektum doboz

 „5:57. Fontos kérdések az operatív törzs asztalán” - írta a poszthoz.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Nem áll le a baloldali álhírkeltés

ĀHétértékelő. A Soros György által is pénzelt Joe Biden győzelmével a puha demokráciaexport eszközét alkalmazó Obama–Clinton-időszak térhet vissza – mondta Deák Dániel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom