Belföld

A tehetséggondozás nemzeti ügy, még a vírus sem állíthatja meg

A tehetséggondozás nemzeti ügy, és még a koronavírus-járvány sem állíthatja meg - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum keddi online ülése utáni sajtótájékoztatón.

A tehetséggondozás nemzeti ügy, még a vírus sem állíthatja meg
Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Babik Anna, az Emmi Tehetségekért Felelős Főosztályának vezetője (b-j) a tehetségügyi koordinációs fórum online ülésén
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin azt közölte, jövőre 3,6 milliárd forintból gazdálkodhat a nemzeti tehetségprogram. „Koronavírus-járvány ide vagy oda, a magyar fiatal tehetségek számíthatnak segítségre, anyagi támogatásra” - hangoztatta.

Ismertetése szerint az ülésen elfogadták a 2021-2022-es évre vonatkozó tehetséggondozási cselekvési tervet, amit rövidesen a kormány elé visznek, majd kiírják a pályázatokat. A programok közül kiemelte az idén indított Stipendium Peregrinum ösztöndíjat, melynek segítségével a tehetséges magyar fiatalok a világ legjobb egyetemein tanulhatnak állami ösztöndíjjal, és már a felvételi költségeinek megtérítésére is lehet pályázni.

Novák Katalin arra hívta fel a figyelmet, nincs máshol a világon olyan tehetséggondozó program, melyhez az állampolgárok is hozzájárulhatnak személyi jövedelemadójuk 1 százalékával.ú

Emlékeztetett arra, hogy a 2008-ban indult tehetséggondozási programban évente 3 milliárd forintot meghaladó forrásból 350 ezer fiatal tehetséget tudnak felkarolni, segíteni tehetségük kibontakozását. Hozzátette: az elmúlt bő évtizedben 14 ezernél több programot indítottak el és 22 milliárd forintnál több támogatást adtak a tehetségeknek, illetve az őket segítőknek.

A miniszter szerint az ásványkincsekben, természeti erőforrásokban szegény Magyarországnak a „kiművelt emberfők”, azaz a tehetséges magyar fiatalok, köztük a határon túl élők az erőforrásai, ezért érdemes befektetni a felkutatásukba, felkarolásukba, gondozásukba.

Ismertetése szerint a tehetségügy kiemelt szerepét jelzi, hogy az ezzel foglalkozó főosztály közvetlen miniszteri irányítás alá került.

Megemlítette: a múlt héten találkozott Freund Tamással, az Akadémia elnökével és abban állapodtak meg, hogy az MTA még aktívabban kapcsolódik be a nemzeti tehetségprogram munkájába; az MTA tudósai, kutatói segítik majd a fiatalok útkeresését. A tudomány és a tehetség ügye elválaszthatatlanul összetartozik - hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Kapcsolódó írásaink