Belföld

Nem csak hazudik Baranyi, el is hárítja a felelősséget

Ferencváros polgármestere a kormányzati védekezést bírálja, miközben egy bölcsődei fertőzés esetén nem intézkedik megfelelően, lelkes Facebook-követőjét pedig félrevezeti

A pozitív személy közvetlen kontaktjait sem voltak hajlandók tesztelni – írta a bölcsődés gyermeke miatt aggódó szülő a polgármesternek, aki azt felelte, „csak a központi utasítások szerint járhattunk el”. Pedig nem tiltott ilyen esetben a tesztelés és a karantén, sőt.

Nem csak hazudik Baranyi, el is hárítja a felelősséget
Úgy tűnik, a Baranyi-féle önkormányzat nem ura a vírushelyzetnek
Fotó: MH/Katona László

„Eddig csak egy-két osztály karanténba helyezéséről volt hírem a kerületben. Most úgy tűnik, szintet léptünk: ma az egyik iskolánk teljes felső tagozata és még egy alsós osztálya is karanténba került” – közölte Facebook-oldalán Ferencváros polgármestere pénteken. Bejelentésének célja egyértelműen annak alátámasztása volt, amiről korábban értekezett: szerinte a kormányzati lépések „elégtelenek a járvány megfékezéséhez”. Posztjához azonban egyik követője hozzászólást fűzött, amelyben beszámolt arról, hogy az egyik kerületi bölcsőde „egyik alkalmazottja is pozitív lett. Semmilyen intézkedés nem történt azon kívül, hogy az összes gyereket hazazavarták péntek délutánra. Hétfőn ugyan úgy ment minden mintha semmi sem történt volna. A pozitív személy közvetlen kontaktjait sem voltak hajlandók tesztelni” – panaszolta a kommentelő. Hozzátette, „az önkormányzatnál hosszas telefonálások után az volt a közös álláspont, hogy mi ezt túlaggódjuk, vigyük a gyereket nyugodtan bölcsibe (persze saját felelősségre, mondták). /…/ Végtelenül felháborító ez a fajta felelőtlen, nemtörődöm hozzáállás” – szögezte le Baranyi híve. A polgármester pedig válaszolt neki, imigyen: „Kizárólag a központi utasítások szerint járhattunk el. A protokollt szigorúan betartottuk.”

Csakhogy ez minden bizonnyal hazugság, hiszen egyetlen önkormányzat számára sem tilos az intézmények dolgozóinak tesztelése, pláne fertőzésgyanú esetén, nem beszélve a karanténról. Tudnia kell ezt Baranyinak is, sőt, nap mint nap olvashat a sajtóban arról, hogyan járnak el városvezető-társai hasonló helyzetben. A XII. kerületi önkormányzat októberi körképe szerint például, amikor megjelent a fertőzés az egyik bölcsődében, a pozitív eredményt mutató kisgyermeknevelővel egy csoportban dolgozó kollégák és tíz gyermek járványügyi megfigyelés alá került. Két óvodát átmenetileg bezártak egy-egy fertőzött dolgozó, illetve gyermek miatt, és egy másik óvodában is rendkívüli szünetet rendeltek el, amikor két – egyébként tünetmentes – dolgozó tesztje pozitív lett. További hegyvidéki óvodákban, amelyeknél megoldott volt a csoportok elkülönítése, csak azokban a csoportokban volt rendkívüli szünet, ahol a PCR-teszt fertőzést mutatott. De úgy tűnik, vidéken is képesek intézkedni a polgármesterek, amikor például a Soltvadkerti Bölcsődében lett pozitív a tesztje az egyik dolgozónak, a velük kontaktusban álló dolgozókat és gyermekeket azonnal értesítették arról, hogy járványügyi megfigyelés alá kerülnek, s a rácalmási bölcsődénél is tesztelték a fertőzött személy kontaktjait.

Kapcsolódó írásaink

Baranyi folytatja a lufihámozást

ĀFővárosi vizsgálóbizottság „ügygazdájaként” tetszeleg a polgármester, ez a szerepe több mint egy évig kitarthat, „független sajtójában” pedig közpénzen támadja a kormányt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom