Belföld

Dömötör Csaba: A baloldal vegye ki a részét a járvány elleni védekezésből

A baloldal vegye ki a részét a járvány elleni védekezésből - szólította fel az ellenzékieket Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Országgyűlésben hétfőn, egy napirend előtti felszólalásra adott válaszában.

Dömötör Csaba: A baloldal vegye ki a részét a járvány elleni védekezésből
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Országgyűlés ülésén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A párbeszédes Tordai Bence napirend előtti felszólalásában arról beszélt, jó, hogy a kormányfő újabb járványellenes intézkedéseket jelentett be, de jobb lett volna, ha már hetekkel ezelőtt meglépik ezeket, és Magyarország felzárkózott volna Európa felelősen védekező országaihoz. Ausztria jobban áll a haláleseteket tekintve, mert sokkal korábban hozta meg a korlátozásokat, felelősebben védekezett, ezért jó lenne, ha valóban laboratóriumként tekintenének az országra - vélekedett.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: a járvány tovább tombol a világban, Európát és Magyarországot sem kíméli, a helyzet súlyos. A magyar egészségügy komoly lépéseket tett, hogy felkészüljön, a kiváló szakemberek és a megfelelő eszközök jó alapot adnak a védekezéshez - magyarázta.

Közölte: mivel a járványügyi szakemberek a fertőzések számának további növekedését várják, fontos a megbetegedések számának csökkentése, ezért kellett újabb döntéseket hozni. Ausztria valóban fontos referenciapont, az ország egy-két héttel Magyarország előtt jár a járvány menetét tekintve - mondta.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a miniszterelnök által bejelentett intézkedések kitérnek a szállodákra és az éttermekre, szabadidős létesítményekre. Nem az adóemelés vagy a segélyek kiterjesztése a megoldás - jelentette ki.

Azt kérte az ellenzéktől, ne akarják jobban tudni, mi a teendő a járvány kezelése terén, a kormány sem akarja felülírni a járványügyi szakemberek álláspontját. Ne akadályozzák az intézkedéseket, hanem segítsenek a végrehajtásukban, vegyék ki a részüket a járvány elleni küzdelemből - kérte Dömötör Csaba az ellenzéktől.

Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa túl későinek tartotta a miniszterelnök által frissen bejelentett intézkedéseket és sajnálkozását fejezte ki, hogy a bejelentett intézkedések között nem szerepel a teljes lakosság tesztelése. Azt kérte, hallgassák meg az ellenzék 11 pontos intézkedési javaslatát. Kitért arra, hogy bár az adatok szerint 300 ezer alatt van a munkanélküliek száma, ennek csak az az oka, hogy 100 ezer embernek lejárt a 12 hetes álláskeresési ellátás.

Dömötör Csaba válaszában azt kérte, hogy a képviselő a felelősség egy kis darabkáját a vírusnak is adja oda.

Szerinte a statisztikák megmutatják, hogy a baloldali és a mostani kormány hogyan tudta megvédeni a munkahelyeket. Ismertette: 2010-ben a nyilvántartott álláskeresők száma 583 ezer volt éves átlagban, mostanra ez a szám - a járvány hatásait is figyelembe véve - 300 ezer alá esett, ez júniushoz, már a járványos időszakhoz képest 80 ezres csökkenést jelent. Már annyian dolgoznak Magyarországon, mint januárban, a járvány előtt, ez nem lenne így, ha a kormány nem hozott volna idejében megfelelő döntéseket - összegzett.

Az államtitkár közölte, az ellenzék javaslatai révén nem lesznek új munkahelyek, csak munkanélküliség. Az ellenzék folyamatosan támadja a kormányt - mondta, azt kérve, legalább az egészségügyi szakembereket ne támadják.

Szerinte az ellenzéki pártoknak a morális alapjuk sincs arra, hogy magas lóról beszéljenek: folytatják ugyanis az álhírgyártást, a Gyurcsány-párt pedig áramot lop az önkormányzat épületében.

Véleménye szerint a baloldal annyit tett hozzá a járvány elleni védekezéshez, hogy rémhíreket terjeszt, megszorításokat tervez és közben lopja az áramot.

Hollik István: A helyzet egyre súlyosabb Európa-szerte

A kereszténydemokrata Hollik István napirend előtti felszólalásában azt emelte ki: a járvány egész Európában erősödik, több országban rekordot dönt az új fertőzések száma, ám Magyarország továbbra is a jól védekező államok közé tartozik.
Példaként hozta fel, hogy míg Európában 100 ezer lakosra 41 áldozat jut, addig Magyarországon 22 ez a mutató.

Hozzátette: más államoktól eltérően nálunk az orvosok minden esetben feltüntetik halálokként a koronavírust, ha annak szerepe lehetett a páciens elhunytában.

A helyzet egyre súlyosabb Európa-szerte, de Magyarország helyt áll - jelentette ki, köszönetet mondva az emberfeletti, hősies munkáért a védekezésben résztvevőknek. Mint mondta, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az ellátórendszer ne váljon túlterheltté.

Felidézte: a járvány első hullámának kulcspillanata a koronavírus-törvény elfogadása volt, amely lehetővé tette, hogy a kormány kellő határozottsággal, a veszéllyel arányosan cselekedhessen.

Ezt tették, mondta, akkor is, ha „a baloldal nem szívlelte meg a kérésünket, miszerint ha segíteni nem akarnak, legalább ne hátráltassák a koronavírus elleni védekezést”, hazugságokat terjesztve, pánikot keltve.

Baloldali képviselőtársait arra kérte, hogy a pártpolitikát félretéve szavazzák meg kedden a kormány kezdeményezését, hozzátéve, ha nehéz hetek is következnek, már „látható a fény az alagút végén: a vakcina belátható távolságban van”.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára válaszában felidézte: tavasszal, amikor a vadonatúj, ismeretlen veszéllyel szembeni azonnal intézkedésekhez kért rendkívüli jogköröket a kormányzat, még a házszabálytól eltéréshez sem járult hozzá az ellenzék.

Hozzátette: ezt követően Nyugaton rágalomhadjáratba kezdtek, ám Brüsszelben „jogilag nem találtak fogást a történéseken, mindenki belátta, hogy azok a szabályok, amelyeket mi alkalmaztunk, nem haladják meg a Nyugat-Európában alkalmazott mértékeket”.

Bízzunk benne, hogy ebben az esetben a holnapi napon győzni fog a józanság - fogalmazott az államtitkár, megemlítve, most súlyosabb a járványhelyzet, mint a tavaszi ellenzéki „ámokfutás” idején volt, noha ezzel „nem lógunk ki az európai átlagból”.

Érdekesnek nevezte, hogy ellenzékiek és brüsszeli bürokraták épp most, a járványhelyzet idején tartják a legfontosabbnak, hogy „politikai-ideológiai zsarolással sarokba állítsák Magyarországot”, és eljárásukat jogállamisági köntösbe burkolva vonjanak meg forrásokat.

Hende Csaba: Indokolt a rendkívüli jogrend és a vészhelyzet bevezetése

A fideszes Hende Csaba a világszerte, különösen Európában romló koronavírus-helyzet kapcsán arról beszélt, Magyarországon is felszállóágban van a járvány, éppen ezért indokolt a gyors intézkedéseket lehetővé tevő rendkívüli jogrend és veszélyhelyzet bevezetése.

A helyzet nehéz, de az esélyeink nem rosszak. Világszínvonalú orvosaink és ápolóink vannak, akik hősiesen küzdenek, elláttuk őket a lehetőségek határáig minden szükséges felszereléssel és az anyagi megbecsülésükről is gondoskodtunk - jelentette ki.

Tavasszal azért kezeltük sikeresen az első hullámot, mert összefogtunk, most, sokkal jobb felkészültség mellett, ha mindenki betartja a szabályokat, együtt újra sikerülni fog ez - fogalmazott Hende Csaba.

Megemlítette: „már látótávolságon belül van” a vakcina, a kormány több irányban folytat tárgyalásokat, hogy az ország az elsők között kezdhesse meg az oltásokat. A politikus mindenkit a védekezés segítésére kért, kijelentve, „a szavak ideje lejárt, eljött a tettek ideje”.

Válaszában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: valóban a vakcina lesz majd a megnyugtató megoldás, ám annak meglétéig különösen fontos a bevezetett szabályok betartása.

Megjegyezte, senki nem tudja, hol és mikor fogják megtalálni a vírus ellenszerét, ám bízhatunk abban, hogy pár hónapon belül lesz vakcina és belátható időn belül az oltás is. Minden olyan folyamatnál ott vagyunk, amelynek a végén előállíthatják a hatékony vakcinát - jelentette ki, azt közölve, várhatóan december és január fordulójára érkeznek meg az európai fejlesztési projekt első mintaadagjai, a szer nagyobb mennyiségben áprilisra állhat rendelkezésre.

Közölte: Kínában három gyártóval áll Magyarország kapcsolatban, Európában az elsők között juthatunk hozzá a távol-keleti országban készült ellenanyaghoz, az orosz vakcina első, kisebb adagja pedig decemberben az országba érkezhet.

Emlékeztetett arra: vészhelyzetben tagállami hatáskör a vakcinaengedélyeztetés, ebben semmilyen lobbi nem befolyásolhatja a hatóságokat, és magyar szakemberek hozzák meg ezt a döntést.

Kapcsolódó írásaink