Belföld

Hollik: A családtámogatás nem lezárt ügy

Az egyes törvényeknek az otthonteremtési akcióterv bevezetése érdekében szükséges módosítását tárgyalta csütörtöki ülésén az Országgyűlés. A kormánypártok üdvözölték az előterjesztést.

Hollik: A családtámogatás nem lezárt ügy
Hollik István
Fotó: MH

A kereszténydemokrata Hollik István kijelentette: senki nem mondta, hogy meg kell elégedni a családpolitikában eddig elért eredményekkel, de a kormány intézkedései hozzájárultak ahhoz, hogy nő a házasságok száma és a gyermekvállalási kedv is.

A kormánypárti képviselő a kiszámítható családpolitikát nevezte az egyik legfontosabbnak ahhoz, hogy több gyermeket vállaljanak a családok. Úgy fogalmazott: a családtámogatás nem egy lezárt ügy, folyamatosan dolgoznak további lépéseken.

Összevetette a 2010 előtti és a mostani kormány teljesítményét. Elmondta, két típusú válságkezelés működik Magyarországon. Az egyik arról szól, hogy az állam működképességét úgy próbálja megőrizni, hogy a munkavállalókat, a munkáltatókat, a vállalkozásokat és a családokat megsarcolja, erről szólt a baloldal válságkezelő politikája - magyarázta.

Hozzátette: a mostani kormány politikája ennek az ellentéte, szerintük ugyanis akkor kell leginkább segíteni a vállalkozásokon, a munkavállalókon és a családokon, amikor baj van és most baj van.

Egy jobbikos felvetésre válaszolva (Z.Kárpát Dániel ugyanis azt mondta az expozét követően, hogy „a javaslatcsomag támogatható, jól meghatározott és megfogalmazott célokat tartalmaz, de elképesztő körítéssel adták elő”) Hollik leszögezte:  örül, ha csak a stílussal van a probléma, ugyanis sokkal nagyobb gond volt az 2010 előtt, hogy minden családtámogatás megvontak. Szerinte a termelési jelentésnek az a lényege, hogy tényeken alapszik.

Hibásnak tartotta a mostani adatok összehasonlítását a 2007-es lakásépítési adatokkal, mivel annak alapja a devizahitelezés volt. Kijelentette: nem szeretnének még egy ilyen lakásépítési boomot, amely a kormány és a jegybank által felelőtlenül elengedett devizahiteleknek köszönhető.

Az ugyancsak kereszténydemokrata Nacsa Lőrinc azt mondta, sokszor a valósággal egyáltalán nem találkozó állításokat hallottak a felszólalásokban az ellenzék részéről. Szerinte a 70-es évek hangulatát idézte Z. Kárpát Dániel (Jobbik), „echte kommunista tempó”, amit előadott arról, hogyan kellene megregulázni a magántulajdont, a magánszemélyek közötti szerződéseket az albérlet tekintetében - közölte.  

Kiemelte: míg 2010 előtt a gyermekek vállalása egyet jelentett a szegénységgel, mára ez nincs így. Családbarát fordulatot valósított meg a kormány, és ez azóta is tart. Azt szeretnék, ha valaki gyermeket vállal, ne járjon rosszabbul, mint aki nem vállal - mutatott rá. Hozzátette: mindenkinek szeretnének családtámogatási támogatást biztosítani, és mindenkinek a voksára számítanak.

Kitért a baloldal és a mostani kormány válságkezelési gyakorlatának különbségeire. Hangsúlyozta: most, a válság kellős közepén a kormány nem megszorít, vagy adót emel, hanem bővíti a családtámogatási program elemeit.

Nacsa Lőrinc részletezte a baloldali kormányok adóemeléseit, és rámutatott: 2008-2009-ben - szintén egy válság közepén - 12-féle adó nőtt. Értékelése szerint a baloldal válságkezelése a folyamatos adóemelés. 15-ször emelték a villany és gáz árát, majd nem támogatták a rezsicsökkentést - rögzítette a KDNP-s politikus.     
 

Kapcsolódó írásaink