Belföld

Novák Katalin: Magyarország legnagyobb otthonteremtési programján dolgozunk

Az Országgyűlés csütörtökön tárgyal a kormány otthonteremtési akciótervével összefüggő törvénymódosításokról. Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-posztjában emelte ki: Magyarország legnagyobb otthonteremtési programján dolgozik a kormány.

Novák Katalin: Magyarország legnagyobb otthonteremtési programján dolgozunk
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter expozét tart az otthonteremtési akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosítások vitájában
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi azt, hogy 27-ről 5 százalékra csökkentsük az új értékesítésű ingatlanok áfáját, illetve, hogy azoknak, akik CSOK-kal vásárolnak új otthont, az illetéket teljes egészében el tudjuk engedni. Magyarország legnagyobb otthonteremtési programján dolgozunk és ennek a munkának egy fontos állomása, hogy az Országgyűlés is megtárgyalja és reményeink szerint elfogadja ezt a törvénymódosító javaslatot” - mondta Novák Katalin a közzétett videóban.

Objektum doboz

Novák Katalin parlamenti expozéjában kifejtette: a tárgyalt javaslat az otthonteremtési akcióterv elmúlt hetekben bejelentett lépései közül az új építésű lakásokra vonatkozó áfa 27-ről 5 százalékra csökkentését, valamint a csokkal lakást vásárlóknak a 4 százalékos visszterhes vagyonszerzési illeték eltörlését tartalmazza.

Az áfacsökkentés értelmében - ismertette - a 2021. január 1. után kiállított, lakásvásárlásra vonatkozó vég- vagy részszámla 5 százalékos kulccsal adózik majd. Így több milliós vagy akár tízmilliós nagyságrendű összeget takaríthatnak meg a jövőre új építésű otthont vásárlók - jelezte.

Azt pedig kormányrendelet rendezi majd, hogy azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalás előtt álló családoknak, akik csokkal vásárolnak otthont, az 5 százalékos áfatartalmat is visszaadják - jegyezte meg.

A csökkentett áfakulcsot 2022 végéig lehet majd alkalmazni, de ez a határidő inkább a folyamatban lévő építkezéseket érinti. Azokra a lakásokra ugyanis, amelyekre eddig az időpontig megkapják az építési engedélyt, egészen 2026 végéig alkalmazható lesz az 5 százalékos áfamérték - magyarázta.

Az illetékeltörlés is komoly, akár milliós nagyságrendű segítség lesz azoknak, akik 2021. január 1. után csok igénybevételével vásárolnak akár használt, akár új otthont maguknak. Ők az ingatlanvételár kiegyenlítése után nem kapnak majd illetékkirovási értesítést - mondta a miniszter.

Arról is beszámolt, hogy kormányrendeletben szabályozzák majd a több generációs otthonok létrehozását, így például tetőtérbeépítéshez is felvehető lesz az új otthon vásárlásához igénybe vehető csok-összeg.

Emellett segítséget nyújtanak majd a gyermekes családoknak az otthonuk felújításához is jövő januártól: ők a lakásfelújítási költségeinek felét - maximum 3 millió forintot - visszaigényelhetik.

A miniszter úgy fogalmazott: gyermekek nélkül nincs magyar jövő, ezért kell segíteni a családalapítás előtt állókat és a már gyermeket nevelőket.

Közölte: Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremtési programját készül megvalósítani, mindenkinek szeretnék megadni, hogy saját tulajdonú otthonban élhessen.

„A családnak, a gyermekeknek biztos jövőt elsősorban akkor tudunk tervezni, ha biztos fedél van a család feje felett” - mondta.

Az elmúlt tíz év intézkedései közül felelevenítette a devizahitelezés betiltását, az árfolyamgát bevezetését, a végtörlesztés lehetőségét, a devizahitelek forintosítását, a kilakoltatási tilalmat, a Nemzeti Eszközkezelő felállítását, a csok bevezetését, az új építésű lakások áfájának 5 százalékra csökkentését, az építkezésre is lehetővé tett áfa-visszatérítést 5 millió forintig, a nagycsaládosok kedvezményes lakáshitelét, a gyermeket vállalók jelzáloghitel-tartozása csökkentésének lehetőségét, a falusi csokot és a babaváró támogatást.

A tények azt igazolják, hogy van értelme családtámogatásokban, otthonteremtési programban gondolkodni - jelentette ki Novák Katalin, úgy fogalmazva: „kevés jobb befektetés van, mint hogy ha a következő generációba fektetünk be”.

A miniszter hangsúlyozta: az elmúlt öt évben mintegy ezermilliárd forinttal támogatták a családok otthonteremtését, ennek közel felét a vissza nem fizetendő csok tette ki. A csok az elmúlt öt évben csaknem minden ötödik lakásépítésnél vagy -vásárlásnál szerepet játszott.

Azt is kiemelte, hogy 60 éve nem volt olyan alacsony a válások száma, mint most, és 40 éve volt olyan magas a házasságkötések száma, mint tavaly. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az elmúlt tíz évben Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv az EU összes tagállamával összehasonlítva.

Most a koronavírus-járvány és annak gazdasági következményei további erőfeszítéseket követelnek a családok otthonteremtésének támogatása és az építőipar, ezen keresztül a gazdaság lendületbe hozása, lendületben tartása érdekében - mondta.

Fidesz: Az otthonteremtési program az egyik legsikeresebb kormányzati kezdeményezés

Dunai Mónika (Fidesz) értékelése szerint az otthonteremtési program az egyik legsikeresebb kormányzati kezdeményezés, amellyel már ezermilliárd forint támogatást nyújtottak a családoknak.

Jelezte, támogatják az új otthonteremtési akcióterv intézkedéseit is, amelyekkel még tovább bővülnek a január 1-jétől a családok lakhatási lehetőségei.

Dunai Mónika felidézte, hogy 2010-ben súlyos pénzügyi válságban volt Magyarország, de a mostani kormány nem akarta ezt úgy kezelni, ahogy a baloldali kormányok tették, hogy minden terhet áthárítottak a családokra.

Hozzátette: egész Európát sújtja a népességcsökkenés, amire Brüsszel és a baloldal válasza a bevándorlók betelepítése, a Fidesz-KDNP azonban a családok megerősítésén dolgozik, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek.

Kitért arra, hogy a baloldal mindig azt kifogásolja, nem emelik a családi pótlék összegét, de azt elfelejtik megemlíteni, hogy ők úgy emelték, hogy közben lenullázták az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét. A megemelt családi pótlék és az eltörölt kedvezmény nem jelentett nagyobb segítséget a tisztességes munkából élő és adófizető állampolgároknak, viszont „a munkakerülő réteget éhező gyermekek világra hozatalára ösztönözte”.

Kijelentette, a magyar családok garanciát kapnak arra, hogy amíg polgári kormánya van az országnak, a családtámogatási rendszer nem csökken, hanem bővül.

Kapcsolódó írásaink