Belföld

„A magyarok szabadok akarnak lenni mindenáron”

A magyarok szabadok akartak és akarnak lenni mindenáron, ez 1956 üzenete - mondta Deutsch Tamás, a Fidesz uniós parlamenti delegációvezetője a 1956-os forradalom kitörésére emlékező, a Brüsszeli Magyar Katolikus Misszió és a brüsszeli magyar diplomáciai testületek által szervezett rendezvényre küldött üzenetében.

„A magyarok szabadok akarnak lenni mindenáron”
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációvezetője felszólal a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslat vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Kovács Attila

A képviselő távollétében szavait Havas István brüsszeli magyar lelkipásztor tolmácsolta.

A képviselő hangsúlyozta: a forradalomra és a szabadságharcra emlékezni és emlékeztetni kell. Nem felejthető az október 23-i tüntetések mámoros diadala, és a Molotov-koktélokkal harcoló forradalmárok, a pesti srácok szabadságharca. Ahogy nem felejthető el milliónyi külföldi ember szolidaritása a szabadságharc utáni megtorlásokban kivégzett áldozatok iránt.

Deutsch Tamás William Wallace skót szabadságharcost idézve emlékeztetett: életünket elvehetik, de szabadságunkat soha. „Szabadságunkat továbbra is meg kell védeni, nem adhatjuk árulók kezére országunkat, nemzetünket” - hívta fel a figyelmet.

Kovács Tamás Iván belgiumi magyar nagykövet beszédében elmondta: 1956 olyan sorsfordító eseménye volt a magyar történelemnek, amelyre a világon még mindig emlékeznek.

Emlékeztetett, hogy 1956-ban a magyarok egyenlőtlen küzdelmet vívtak és a legdrágább árat fizették szabadságukért a nemzetárulók miatt elbukott szabadságharcban. Kiemelte: Brüsszelben sokszor a magyar történelmet és nyelvet nem ismerő és megismerni sem akaró hazug vélemények akarják megmondani, hogy éljünk hazánkban. Nem lehet hagyni - tette hozzá - hogy kiforgassanak minket történelmükből és demokrácia-szeretetünkből.

„Csak magyar szívvel védhetjük meg kiharcolt szabadságunkat és szuverenitásunkat” - húzta alá a nagykövet.

Kapcsolódó írásaink