Belföld

„Már a főpróbán elbukott a baloldali összefogás”

A Borsod megye 6-os számú választókörzetében tartott időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét és annak politikai hatásait értékeli a XXI. Század Intézet gyorselemzése.

„Már a főpróbán elbukott a baloldali összefogás”
Bíró László (k) nagyot bukott a választáson, vele együtt pedig a teljes baloldal is
Fotó: Facebook/Bíró László

Erősödött a Fidesz-KDNP a sikeres válságkezelés hatására, magasabb a pártszövetség támogatottsága a 2018-as választási eredményénél is. Koncz Zsófia mostani győzelmének köszönhetően. A kormánypártok továbbra is kétharmados többséggel rendelkeznek az Országgyűlésben, így Magyarország a jövőben is példa nélküli politikai stabilitással fog rendelkezni, ami jelentős versenyelőnyt jelent a koronavírus-járvány elleni küzdelem során.

A vasárnapi győzelem azért is nagy eredmény a kormánypártok számára, mert 2011 óta eddig nem tudtak nyerni egyetlen egy időközi országgyűlési választáson sem - derül ki Deák Dániel, a XXI. Század intézet vezető elemzőjének írásából. 

Nem csodaszer az ellenzéki összefogás, az elvtelen hatalomtechnikai alku elbukott. A mostani szerencsi időközi mellett már a pár héttel ezelőtti mohácsi időközi választás, illetve számos közvélemény-kutatás is azt jelezte, hogy a baloldal önmagával az összefogással nem tud további szavazókat megszólítani, sőt több esetben néhány százalékponttal rosszabb eredményt érnek el, mint amennyit az egyes pártok külön-külön korábban szereztek - áll a kimutatásban.

Emellett megpecsételődött a Jobbik sorsa. Miután most kikapott az antiszemita botrányoktól hangos jobbikos Bíró László, az ellenzéki tárgyalásokon még a maradék alkupozícióját is elvesztette a Jakab Péter vezette párt. Akár az is előfordulhat, hogy a Jobbik zűrös múltja, az antiszemita és rasszista botrányok miatt a baloldali pártok végül úgy döntenek, hogy inkább kihagyják a Jobbikot a 2022-es ellenzéki együttműködésből - írja az elemzés.

Gyurcsány Ferenc a baloldal vezéreként bedarálta a többi pártot. A Jobbik mellett ugyancsak az ellenzéki összefogás negatív hatásaitól szenved a többi baloldali párt is, amelyből egyértelműen a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció profitált - emeli ki Deák.

Varga Judit: Köszönjük Borsod, köszönjük Magyarország!

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon gratulált Koncz Zsófiának a választási győzelméhez.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink