Belföld

Kellett az online reklám is az izsáki kampányban

Egyetlen pályázatot sem sikerült elindítani tizenkét hónap alatt az előző városvezetésnek – jelentette ki Mondok József polgármester

Az elmúlt egy esztendő elvesztegetett idő volt a város szempontjából – állapította meg Mondok József, Izsák vasárnap, a Fidesz–Nemzeti Fórum–KDNP támogatásával, nagy fölénnyel megválasztott polgármestere. Önkritikusan bevallotta, tavaly ősszel azért veszített, mert bízott abban, hogy a korábban elért eredmények fölülírják a kampányígéreteket.

Kellett az online reklám is az izsáki kampányban
Mondok József: Az ellenem felhozott vádak egytől-egyig alaptalannak bizonyultak, a pereket megnyertem
Fotó: MH

– Most hatvan százalékkal nyert, tavaly ősszel harminckilenc szavazattal elbukott. Mit tett most és mit nem akkor?

– Több mint harminc esztendeje, a rendszerváltozástól dolgozom Izsákért. Voltam képviselő, alpolgármester és városvezető. Ha önkritikusan tekintek vissza a tavalyi őszre, akkor be kell vallanom, hittem abban, hogy az üres ígéretekkel szemben sokkal nagyobb és hitelesebb az elért eredményeket mérlegre helyezni. Ma már más, modernebb a világ mint mondjuk egy évtizede, azaz az internet, a közösségi oldalak meghatározóvá váltak, nem elég csak a személyes kapcsolat. Most viszont ráerősítettünk erre is, ami hatvanszázalékos eredményt hozott.

– Az előző vezetés rövid regnálását miként értékelné?

– Nem szeretek személyeskedni, de annyit mindenképpen ki lehet mondani, hogy az elmúlt egy esztendő elvesztegetett idő volt a város szempontjából.

– Ez nem csak politikai szólam?

– Azt szokták mondani, a tények magukért beszélnek. Bár még nincs mindenre teljes rálátásom, de azt pontosan tudjuk, hogy tizenkét hónap alatt egyetlen pályázatot sem sikerült elindítani, s ez igen szomorú, hiszen a jövő beruházásai mindig a jelenben fogannak. Ezen túl pedig jó pár értékes kolléga ment el önként, míg mások kényszerből, mert elküldték.

– Ha már felhozta a pályázatokat: önt is hírbe hozták ezzel kapcsolatban az elmúlt időszakban.

– Ez így igaz, de eddig számos ügyet nyertem meg jogerősen, ami alátámasztja, hogy az ellenem felhozott vádak egytől egyig alaptalannak bizonyultak.

– Ezek egyike volt az elhíresült, „EU-s pénzből épült vadászház”.

– Itt közismert, de országosan talán kevéssé, hogy tizennyolc éves korom óta vadászom. A családi vállalkozásunk két vadászterületet kezel, s ez a munka nem tegnap, hanem csaknem harminc éve kezdődött. Az erdő és az állatok iránti rajongás alapvetően határozza meg az életem. Amikor ez az „EU-s pénzből épült vadászház”-téma előjött, akkor én azonnal és hiánytalanul visszafizettem az érintett harmincötmillió forintot – amit aztán a Kúria döntése után visszakaptam. Ez is azt mutatja, hogy akkor és most is mindenben eleget teszünk a jogszabályokban foglaltaknak.

– Miért támadják mégis rendszeresen helyben és az országos sajtóban?

– Ezt azoktól kellene megkérdezni, akiknek a személyem nem tetszik. Korábban a jegyzőink kerültek folyton a célkeresztbe, most pedig én.

– Visszakanyarodva Izsákra, melyek azok a fejlesztések, amelyekre kimondottan büszke?

– Még a 2019-et megelőző ciklusban pályáztunk és nyertünk egy jelentős összeget a fedett termelői piac létrehozására, amit hamarosan át fogunk adni. Nagyon büszkék vagyunk a térségi egészségügyi centrumunkra, ahol a gyermek-, körzeti és fogorvos, valamint a védőnői szolgálat egy helyen található meg. Itt van az ország egyik legmodernebb általános iskolája, amelyre több mint ötmilliárd forint forrást adott a kormány. Megújult a városközpont, a térvilágítás és az önkormányzat épülete is. A jelenlegi kormány nagyon sokat költ a vidék fejlesztésére. Ez egy olyan lehetőség, amelyet soha korábban nem láthattunk. Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnökeként és képviselőként nemcsak szavakban, de tettekben is szívügyének tekinti a vidék felemelését, túl azon, hogy személyes barátság fűz össze bennünket, amiből a település is sokat profitál.

– Milyen munkalehetőségek vannak a környéken?

– Aki akar és tud dolgozni, talál magának jól fizető munkát. Bár a földjeink aranykorona-értéke alacsony, de közel van Kecskemét, ahol számos iparvállalat kínál tisztességes béreket. A helyi kisebbség közül is sokan dolgoznak ott. Az elkövetkező időszakban mindent megteszünk azért, hogy helyben is minél több család találjon megélhetést. Kimondottan jó a város közbiztonsága, ezt köszönhetjük az itt működő rendőrőrsnek is. A két vallási felekezet hosszú évek óta békében látja el szolgálatát. S bár a nagypolitika sajnos ide is beszűrődik, de ahogy korábban, úgy ismét azon fogok dolgozni, hogy ha az utcán két izsáki találkozik, akkor barátsággal üdvözölje egymást. Ugyanis bőven van mire büszkének lennünk.

Kapcsolódó írásaink

Korszerűsödnek a zuglói egészségügyi intézmények

ĀBorbély Ádám: Másfél milliárd forintos kormányzati támogatás érkezhet, így több fejlesztésre van lehetőség a kerületben, mint bármikor korábban, de a megvalósítás attól is függ, az önkormányzat hogyan tudja lehívni, illetve felhasználni ezeket a pénzeket