Belföld

Korszerűsödnek a zuglói egészségügyi intézmények

Borbély Ádám: Másfél milliárd forintos kormányzati támogatás érkezhet, így több fejlesztésre van lehetőség a kerületben, mint bármikor korábban, de a megvalósítás attól is függ, az önkormányzat hogyan tudja lehívni, illetve felhasználni ezeket a pénzeket

Zuglóban szembetűnő, hogy az állami fenntartású intézmények jobb állapotban vannak, mint az önkormányzatiak - jelentette ki lapunknak Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke. Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke arról beszélt, a fejlesztések nem csak a betegeknek fontosak, hanem a dolgozóknak is, hiszen a munkavégzés körülményeinek javításával is vonzóbbá lehet tenni az egészségügyi pályát.

Korszerűsödnek a zuglói egészségügyi intézmények
Ficzere Andrea és Borbély Ádám a várható fejlesztésekről beszélt lapunknak
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A következő időszakban másfél milliárdos fejlesztés valósulhat meg Zuglóban az Egészséges Budapest Programon keresztül. Borbély Ádám, a Fidesz helyi elnöke, önkormányzati képviselő lapunknak azt mondta, ma már szembetűnő, hogy az állami fenntartású intézmények nagyságrendekkel jobb állapotban vannak, mint az önkormányzatiak. Az egyik oldalon folyamatos fejlesztéseket, a másikon vegetálást, az infrastruktúra lassú leépülését látni - fogalmazott a politikus.

Borbély Ádám kijelentette, a kerületi egészségügyet a benne dolgozók tartják életben. Szerinte a szolgáltatás színvonalának visszaesését mutatja, hogy a Hermina úti szakrendelőben megszűnt a laborvizsgálat, és egy egyszerű vérvételért a kerület minden lakójának az Örs vezér téri rendelőbe kell utaznia, ahol a korábban megszokott színvonalon ennyi embernek már nem lehet biztosítani az ellátást. A látszat ellenére bízunk abban, hogy a Hermina úti szakrendelő épületét az önkormányzat nem akarja értékesíteni – folytatta a képviselő.

Megjegyezte: azzal mindenki tisztában van, hogy kormányzati támogatás nélkül működésképtelen lenne a rendszer, de fontos, hogy a helyi önkormányzatok miként tudnak élni a lehetőségekkel. A megvalósítások attól is függnek, a helyi önkormányzat milyen módon tudja felhasználni a forrásokat, elég ügyes-e ahhoz, hogy ezeket lehívva kivitelezze az elképzeléseket, vagy továbbra is csak a kormányra mutogat – magyarázta Borbély Ádám. Leszögezte: az egészségügy nem lehet pártpolitikai ügy, a lehető legszélesebb körű összefogásra van szükség.

Az Egészséges Budapest Programon keresztül több támogatásra van lehetőség Zuglóban, mint bármikor korábban. Másfél milliárd forintos kormányzati forrás érkezik a kerületbe, amelyből egy ötszázmilliós röntgenfejlesztés már megtörtént, száz-száz millió jutott az Zuglói Egészségfejlesztési Irodának és a praxisközösségnek. Nyolcszázmillió pedig rendelőfelújításra, amelyből a kerület leamortizálódott létesítményeit tudjuk korszerűsíteni. Ebből részesülnek az alapellátásban résztvevő háziorvosi rendelők és a szakrendelőink is – sorolta a politikus.

Ficzere Andrea az Uzsoki főigazgatója elmondta, a kórház a korábban megvalósult fejlesztéseknek és a folyamatos javításoknak köszönhetően a budapesti átlagnál kedvezőbb helyzetben van, ám érinti a fővárosi kórházak korszerűsítése, ami festésekre, burkolatcserékre ad lehetőséget. „A szépből még szebbet szeretnénk csinálni, illetve azokon a területeken, ahol gondjaink vannak, például a rehabilitációs osztályon és a krónikus belgyógyászaton, remélhetőleg érdemi javulást tudunk elérni” – fogalmazott az intézmény főigazgatója. Hozzátette, ez nem csak a betegeknek fontos, hanem a dolgozóknak is, a munkavégzés körülményeinek javításával is vonzóbbá lehet tenni az egészségügyi pályát. Az Uzsokiban is megoldásra vár például a klimatizálás, ami nemcsak a komfortérzet miatt fontos, mert a melegben végzett műtét, illetve sebgyógyulás nagyon sok szövődménnyel jár – mondta Ficzere Andrea.

A kórházszövetség elnöke kitért arra, az Uzsokiban is érzékelhetők bizonyos, más egészségügyi intézményekben is tetten érhető, ellátásszervezési problémák, ugyanakkor sokat javít a helyzeten a kerületi összefogás. „Igyekszünk összhangot teremteni az alap-, a szak- és a fekvőbeteg ellátás között. Ennek a feladatnak a részét képezi az ismételt vizsgálatok számának csökkentése, amivel a betegeket is óvjuk, és a finanszírozó pénztárcáját is kíméljük. A sikeres együttműködést garantálja az a tény is, hogy sok orvosunk segíti a helyi szakellátást” – részletezte.

A járványhelyzettel kapcsolatban Ficzere Andrea azt mondta, a tavaszi időszakban érezték a lakosság támogatását, elfogadását, ám az elhúzódó járvány mindenkinek próbára teszi a türelmét. „Az utóbbi időben a lakossági támogatás csökkenésével és a türelmetlenség növekedésével szembesülünk, ami sajnos az egészségügyi szakembereken csattan, akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy a betegeink minél hamarabb gyógyuljanak. „Teljes intenzitással működik a kórház, zajlik a fertőzött betegek ellátása és a felújításokra is fel kell készülnünk.

Ez mindenkit próbára tesz, amit csak megértéssel tudunk kezelni” – hangoztatta az intézményvezető.

Kapcsolódó írásaink

Gúr Nándor zuglói megbízása

ĀA szocialisták korábbi országgyűlési képviselőjének, a párt nyugdíjas tagozata elnökének Horváth Csaba nyújtott mentőövet, havi félmillió forintos megbízási szerződéssel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom