Belföld

Szétesett Ferencváros vezetése

Amikor Baranyi Krisztina a képviselő-testületi ülés elnapolásával próbálkozott, csaknem egyhangúlag ellene szavaztak

Baranyinak elege lett az egyszemélyes vezetéséhez tovább nem asszisztáló balliberális képviselőkből, kivonult a testületi ülésről, majd online támadta meg volt támogatóit.

Szétesett Ferencváros vezetése
Kezdeti lelkesedés. Mátyás Ferenc Baranyival tavaly, az alakuló ülés előtt
Fotó: MH/Katona László

A Baranyi Krisztinát polgármesteri székbe segítő balliberális pártok képviselői a csütörtöki testületi ülésen megakadályozták, hogy Baranyi berekessze az ülést. Ezen a IX. kerület vezetője annyira megsértődött, hogy szünetet rendelt el, ami után már nem is tért vissza a még órákig zajló ülésre, viszont tegnap Facebook-posztban vágott vissza.

Bejegyzésében azzal vádolta a Momentum képviselőjét, hogy „szerette volna elvenni a pénzt a családon belüli erőszak áldozatainak kidolgozott Védett lakások programtól”, illetve, hogy „megakadályozta, hogy leállítsuk egy fideszes cég közpénzlopását”, emellett azt állította, a „DK–MSZP–Fidesz arról döntött, hogy a Bakáts téren beton és térkő lesz gyep és virágok helyett”.

A poszt alatt kialakult élénk vita – amelybe képviselők is bekapcsolódtak –, és az ülésről készült felvétel viszont azt mutatja, nem egészen arról van szó, amit Baranyi leírt. A tizenkét órán keresztül folyó ülésen, pontosabban azon a részén, amelyen részt vett, a polgármester már nagyjából olyan cinikus, pikírt megjegyzéseket tett korábbi támogatóira, mint eddig csak a fideszes képviselőkre. A balliberális politikusok pedig többször is visszaszóltak neki, figyelmeztették a megfelelő hangnemre, megkérték, hogy mellőzze a személyeskedést.

Az egyre kínosabb helyzetben Baranyi az ülés elnapolásával próbálkozott, ám felhívták a figyelmét, hogy az szmsz szerint erről a testületnek kell dönteni, majd csaknem egyhangúlag ellene szavaztak. Amikor a polgármester a jobbikos Szilágyi Zsolt által benyújtott, szerinte „náci” előterjesztésről beszélt, Szilágyi közölte: ha az összefogás szétmegy, az Baranyinak köszönhető.

A bejegyzés három vádja hangulatkeltő csúsztatás. A Védett lakások programmal kapcsolatban az volt a képviselők kérése, terjesszen elő részletes költségvetést a polgármester – éppen az általa sokat hangoztatott átláthatóság jegyében –, ő azonban erre nem volt hajlandó. A „fideszes cég közpénzlopásának” nevezett ügyben egy Családbarát díjjal kitüntetett magánbölcsődéről van szó, az eltávolítására tett kísérlet pedig összefüggésben lehet azzal, hogy Baranyi jobbkeze, a kétfarkú kutya párti Döme Zsuzsanna Suzi dönt a nem lakáscélú helyiségek sorsáról, ő pedig vélhetően más bérlőt szán az ingatlanba. A Bakáts téri döntésről maga Torzsa Sándor (MSZP) mutatott rá kommentjében, hogy az előterjesztés komoly hiányosságot tartalmazott, nem volt benne a forgalmi rend felülvizsgálata, amit a lakosság kért.

Baranyi tehát nem teljesíti saját támogatóinak kéréseit sem az előterjesztésekkel kapcsolatban, amelyek előkészítetlenek, egyeztetés nélkül kerülnek a testület elé, és alkalomadtán jogszabálysértők.

A közösségi oldalon folytatódó ütésváltás a polgármester követőit is megdöbbentette. Volt, aki óvodás viselkedést emlegetett, és akadt, aki megállapította: recseg-ropog a szivárványkoalíció. Mátyás Ferenc momentumos képviselő pedig hozzászólását a „Facebookhelyettdolgozz!” hashtaggel zárta.

Kapcsolódó írásaink

Baranyi és a babazászló

ĀGúnyos kioktatás, hazugságok, megdöbbentő tájékozatlanság, a demokratikus működés semmibevétele – a ferencvárosi polgármester kezd vállalhatatlanná válni támogatóinak