Belföld

Az MSZP-elnök őszödi beszéde

Miután kiderült, hogy hangfelvétel van, a „hamis tanúk” elfutottak

Az MSZP volt Pest megyei elnöke lapunk kérdésére feltárta a pártban történt felfüggesztésének körülményeit. A volt elnököt a pártelnök zsarolással vádolta. Fekete Zoltánt előbb felmentették, majd amikor kiderült, hogy hangfelvétel is van, a tanúk „elszaladtak”.

Az MSZP-elnök őszödi beszéde
Még mosolyognak. Kunhalmi Ágnes, Tüttő Kata és Tóth Bertalan. Utóbbi zsarolással vádolta meg az MSZP volt Pest megyei elnökét. Hazudott, állítását hangfelvétellel cáfolták. A tetten ért párttársak visszavonták hamis vádjaikat. Tóth hazugsága visszaütött – tudta meg lapunk
Fotó: Tóth Bertalan Facebook-oldala

Egy szerda este szétküldött elnöki körlevél szerint az MSZP online módon kívánja megtartani szep­tember 19-én a párt tisztújító kongresszusát. Ez a lépés borítékolható volt, hiszen az MSZP elnöksége júniusban a veszélyhelyzet idején online szavazással hívta össze a párt kongresszusát, ilyen módon módosította a párt alapszabályát is. Tehát előbb szavaztak online arról, hogy a jövőben lehessen elektronikusan szavazni.  Ez törvénytelen, így joghatálya sem lehet – hívta fel a pártvezetés figyelmét F. Péter kongresszusi küldött. Forrásainktól megtudtuk, hogy Csepelen például, ahol Bangóné Borbély Ildikó a helyi elnök, mindenkit berendeltek a pártirodára, ott kell majd leadniuk a küldötteknek a szavazataikat.
A küldött arról is írt, hogy az MSZP-ben alkalmazott online-rendszernek nincs akkreditált tanúsítványa, ezért a rendszer nyitott és manipulálható. Az országos elnökség által feloszlatott Pest megyei szervezet az ügyészséghez fordult jogorvoslatért – közölte lapunk megkeresésére felfüggesztett Pest megyei elnök, Fekete Zoltán.

Feketétől arról érdeklődtünk, miért függesztette fel a párttagságát a pártelnök. Kérdésünkre a következő választ kaptuk: „Molnár Zsolt hívott fel, hogy Tóth Bertalan pártelnök békülni akar, egyeztetésre hív. Erre 2019. január 25-én került sor. Amikor odaértem, az elnök titkárságán tartózkodott a pénzügyi és az etikai bizottság elnöke és a gazdasági igazgató is. Rájöttem, ez csapda, ezért bekapcsoltam a telefonomon a felvétel gombot. A találkozó után fél évvel Tóth Bertalan azzal állt elő, hogy én hárommillió forinttal megzsaroltam őt.”

Fekete így folytatta: „Az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa első fokon felmentett. Másodfokon, az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság előtt a pártelnöki találkozón jelenlévők közül a pártelnök, a pénzügyi bizottság elnöke és a gazdasági igazgató hamis tanúvallomást tettek. Kiss László, az OEEB akkori elnöke viszont elmondta, hogy én azon a találkozón nem zsaroltam meg az elnököt. Ezek után jelentettem be a bizottságnak, hogy hangfelvételt készítettem, és szükség esetén igazolni tudom, hogy én nem követtem el az elnök és a hamis tanúk vádjait. Az OEEB tagjai azonban nem engedték lejátszani a felvételt. Három tag felállt és elszaladt. Miután a feljelentő megtudta, hogy létezik felvétel a beszélgetésről, mind a három hamis tanú visszavonta a vallomását. Ez után engem felmentettek, de a határozatot csak hónapok után kaphattam meg, mert nem volt határozottképes az OEEB. Ezt követően Tóth Bertalannak lett volna 90 napja, hogy bármilyen észrevételt tegyen, de ő nem élt ezzel a lehetőséggel. Most egy év után azt állítja, hogy most tudta meg, hogy én felvételt készítettem. Az OEFÜT jelenleg ezt az állítást nem vizsgálta. Bemutattam a Kúria állásfoglalását a titkos felvételekkel kapcsolatban, amely igazolja hogy nem követtem el törvénytelenséget” – mondta a felfüggesztett Pest megyei vezető.

A Kúria állásfoglalása szerint bárki bármit felvehet, ha azt nem játssza le, ha a felvételt célhoz kötötten a saját védelmére készíti, illetve ha a felvétellel bűncselekményt leplez le annak készítője – fogalmazott Fekete Zoltán.

Kapcsolódó írásaink

Káosz az MSZP-ben

ĀA Pest megyei szervezet a szerintük jogszerűtlen feloszlatás miatt az ügyészséghez fordult, és a pártvezetés minden igyekezete, trükkje ellenére megtartotta a küldöttgyűlést