Belföld

Már közel 110 ezer diplomát állítottak ki nyelvvizsgamentesen

Mintegy 110 ezer friss diplomát állítottak ki a felsőoktatási intézmények a nyelvvizsgákkal kapcsolatos engedményeknek köszönhetően, jelentette be Schanda Tamás csütörtökön egy Facebook-posztban.

Már közel 110 ezer diplomát állítottak ki nyelvvizsgamentesen
Schanda Tamás: Már közel 110 ezer diplomát állítottak ki nyelvvizsgamentesen
Fotó: MH/Purger Tamás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára a bejegyzésben kifejtette: azért döntöttek tavasszal a korábban előírt követelmények időszakos eltörlése mellett, mert a koronavírus-járvány idején nemcsak az emberek egészségét és életét, de a gazdaságot, a magyar emberek megélhetését is védeni kell.

Objektum doboz

„A változtatásnak köszönhetően az érintett fiatalok jobb munkaerőpiaci helyzetbe kerültek, hiszen olyan állásokat is megpályázhattak, amelyeket a diplomájuk kézhezvétele előtt nem. A munkáltatók pedig így is biztosak lehetnek abban, hogy megfelelő szaktudással rendelkeznek a jelentkezők - hiszen a záróvizsgát letették, bizonyították, hogy elsajátították a szükséges ismereteket" - tette hozzá a miniszterhelyettes.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv egyik első intézkedése volt, hogy akik augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatták diplomájukat. A rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára - a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alapképzésekre, mesterképzésekre, osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül.

A lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tenniük a diplomaszerzéshez.

Kapcsolódó írásaink