Belföld

Egyetlen beteget sem kell hazaküldeni a kórházakból

A koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is, és más országokhoz hasonlóan nálunk is újra nő a fertőzések száma. Az egészségügyi védekezés részeként a kórházaknak fel kell készülniük arra, ha ellássák a fertőzötteket - írta lapunkhoz is eljuttatott pénteki közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Egyetlen beteget sem kell hazaküldeni a kórházakból
Az egészségügyi ellátásokat érintően jelenleg nincs korlátozás, ugyanakkor továbbra is fontos az óvintézkedések fokozott betartása mind az egészségügyi dolgozók, mind a betegek részéről
Fotó: MH/Katona László

A közlemény szerint Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter arra utasította az egészségügyi szolgáltatókat, hogy az eddigi 10 százalék helyett az összes ágyszámuk 20 százalékát tartsák készenlétben, azért, hogy ezen ágyak szükség esetén a COVID-19 fertőzött betegek ellátásába bevonhatóak legyenek.

A tárcavezető külön felhívta kórházvezetők figyelmét arra, hogy az utasításban foglalt intézkedés végrehajtása nem eredményezheti betegek intézményből történő elbocsájtását, hiszen jelenleg az ágykihasználtság körülbelül 53 százalék. A kórházaktól ma délelőtt beérkezett adatok szerint mindenhol biztosított, hogy az összes ágyszám 20 százaléka szükség esetén bevonható legyen a COVID-19 fertőzött betegek ellátásába.

Jelenleg 120 koronavírusos beteg igényel kórházi ellátást, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen.

Az egészségügyi ellátásokat érintően jelenleg nincs korlátozás, ugyanakkor továbbra is fontos az óvintézkedések fokozott betartása mind az egészségügyi dolgozók, mind a betegek részéről. A kórházak ahogy eddig, úgy ezután is minden szükséges védőfelszerelést megkapnak - szögezte le a tárca.

Kapcsolódó írásaink