Belföld

Deutsch Tamás állásfoglalásra szólította fel az EP-t Gyurcsány kijelentései miatt

Levélben hívta fel az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának (S&D) figyelmét Gyurcsány Ferenc Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját fenyegető kijelentéseire Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, és arra szólította fel Iratxe García Pérez frakcióvezetőt, foglaljon állást a „példátlanul agresszív” kijelentésekkel kapcsolatban.

Deutsch Tamás állásfoglalásra szólította fel az EP-t Gyurcsány kijelentései miatt
Deutsch Tamás
Fotó: MH

Levelében a magyar EP-képviselő arra emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az egyik közösségi oldalon közzétett írásában megfenyegette a színházigazgatót, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben megszerzi a politikai hatalmat, földönfutóvá teszi.

Deutsch szerint a másként gondolkodók megbélyegzése és a politikai ellenfelekkel szembeni gyűlöletkeltés, a politikai okokból történő bebörtönöztetéssel való fenyegetőzés, a megfélemlítés „különösen visszataszító és a demokráciát súlyosan fenyegető megnyilvánulása”. Kijelentette: Gyurcsány Ferenc a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökévé kinevezett Vidnyánszky megfenyegetésével nemcsak az intézményvezetőt fenyegeti, hanem durván beavatkozik a kulturális és oktatási élet szabadságába is. Az egyetem működésével és irányvonalával kapcsolatban megfogalmazott politikai elvárások súlyos jogállamisági kérdéseket is felvetnek - emelte ki.

„Meddig tűrik az európai szocialisták, hogy Gyurcsány Ferenc a kommunista diktatúrák legsötétebb időszakát és nyelvezetét idéző módon fenyegessen felsőoktatási és kulturális intézmények független vezetőit?” - zárta levelét Deutsch Tamás.

Kapcsolódó írásaink