Belföld

Aláírta szerződését a tízezredik önkéntes tartalékos katona

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerdán, Budapesten a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlésen emléklappal és ajándékkal köszöntötte a tízezredik önkéntest, Fenesi Botondot.

Aláírta szerződését a tízezredik önkéntes tartalékos katona
Németh Szilárd (k) köszönti a Magyar Honvédség tízezredik önkéntes tartalékos katonáját, Fenesi Botondot (b) a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlésen 2020. szeptember 2-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az államtitkár beszédében kiemelte: 2010-ben 17 tartalékos honvédje volt Magyarországnak, most tízezer van. „Ez hihetetlen sikertörténet” - jegyezte meg.

Kitért arra is, azért kiemelten fontosak az önkéntesek, mert ők tudják a leghitelesebben közvetíteni a társadalom felé, hogy mi a honvédség.

Németh Szilárd megköszönte a katonák munkáját, amit a haza védelmében tesznek, még egy olyan „láthatatlan ellenséggel” szemben is, mint a koronavírus. Ennek kapcsán példaként említette, hogy a katonák - köztük több önkéntes tartalékos - az ország minden területén összesen 1024 idősotthont fertőtlenítettek.

Emlékeztetett, hogy a járványhelyzetben a kormány nemcsak az életvédelmét állította középpontba, hanem azt is, hogy a gazdaságot, az életet is újra kell indítani. A Magyar Honvédség - mint a legbiztosabb munkáltató - a gazdaságélénkítő feladatból is kivette részét.

A Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlés résztvevői
A Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázison tartott ünnepi állománygyűlés résztvevői
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egy új programot dolgozott ki, a speciális területvédelmi tartalékos rendszert, azoknak, akik a koronavírus-járvány következtében vesztették el munkájukat. A július elsején 15 helyszínen indult programra 390-en jelentkeztek - közölte az államtitkár. Hozzátette: nincs lemorzsolódás. Kedden pedig 13 helyszínen 341-en írtak alá szerződést a Magyar Honvédséggel.

Németh Szilárd beszédében azt hangsúlyozta: a honvédelem ügye nem bal vagy jobb oldali ügy, hanem „közös ügyünk”. Ezzel együtt kitért arra, hogy a 2010-es kormányváltás óta a katonák „saját bőrükön” érezhetik a honvédség, a katonák megbecsülését.

Példaként említette a katonák új egyenruháját, az 50 százalékos béremelést, valamint a honvédelmi és haderőfejlesztési programot is, továbbá, hogy jövőre 778 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat a honvédség, ami rekordösszeg.

A haderőhöz való megváltozott kormányzati hozzáállás kapcsán Németh Szilárd felidézte Orbán Viktor miniszterelnök keddi nyilatkozatát is. Azt mondta: a kormányfő Bledben egyebek mellett arról is beszélt, hogy a „játékszabályokat jelenleg Kína és az Egyesült államok határozza meg”, mert a modern gazdaság tudományos központja nagyban kapcsolódik a hadsereghez. Kitért arra is, hogy szükség van valamilyen katonai háttérre, mivel minden fontos technológia, katonai tudományos háttérből ered - ismertette Németh Szilárd a kormányfő nyilatkozatát.

Kapcsolódó írásaink