Belföld

„Bíró László támogatása fenyegetés a zsidók és romák számára”

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja levélben emelt szót az európai szocialisták és a liberálisok EP frakcióvezetőjénél az antiszemita és cigányellenes kijelentéseket tevő Bíró László jelölésének ügyében.

„Bíró László támogatása fenyegetés a zsidók és romák számára”
Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője
Fotó: MH/Ficsor Márton

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Szájer József, a képviselőcsoport elnöke levélben fordult Iratxe García Pérez, az európai szocialisták (S&D) frakcióvezetőjéhez és Dacian Ciolos, az európai liberálisok (Renew Europe) frakcióvezetőjéhez, hogy felhívják a figyelmet az európai parlamenti képviselőcsoportjaikhoz tartozó magyar ellenzéki pártok riasztó lépésére: az október 11-i időközi választásokon a közös jelöltjük az antiszemita és cigányellenes kijelentéseiről elhíresült Bíró László lett - írják sajtóközleményükben.

A levelet teljes terjedelmében közöljük. 

Tisztelt Kollégák!

Azért fordulunk Önökhöz, mert szeretnénk felhívni a figyelmet az S&D és a Renew Europe európai parlamenti képviselőcsoportjaihoz tartozó magyar ellenzéki pártok egyik riasztó lépésére. Koncz Ferenc, Tiszaújváros - Szerencs kerületébe tartozó fideszes képviselőtársunk júliusi tragikus halálát követően a kerületben időközi választásokat írtak ki október 11-re.

Az ellenzéki koalíció, melynek tagja az S&D családhoz tartozó Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Demokratikus Koalíció (DK), valamint a Renew Europe-hoz tartozó Momentum is a szélsőjobboldali Jobbikhoz tartozó Bíró Lászlót nevezte meg közös jelöltjükként. Bíró László korábbi munkássága során számos esetben tett rasszista, xenofób, antiszemita és romaellenes megjegyzéseket közösségi média oldalain.

Volt alkalom, hogy Budapestet „Judapestnek” nevezte. Máskor bejegyzést tett közzé, miszerint „A kutyám majd megveszik amikor a „tetűcsúzdások” elmennek a ház előtt”, utalva a kerületét látogató lengyel, orosz és izraeli haszid zsidó turistákra. Másik bejegyzésében, mely szerint „az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni” a gyakori roma vezetéknévre tett kirekesztő utalást.

Annak ellenére, hogy több értelmiségi és kisebbségi vezető is felszólalt az elvtelen jelöltállítással szemben, az ellenzéki koalíciós tagpártok hajthatatlanok maradtak választásukban. Meggyőződésünk, hogy egy nyíltan rasszista és xenofób jelölt támogatása legitimálja a gyűlöletbeszédet, táplálja a rasszizmust és az antiszemitizmust a közbeszédben.

Az a magát demokratikusnak nevező ellenzéki pártokat tömörítő ellenzéki koalíció, mely a szélsőséges Jobbikot is soraiban tudja összeegyeztethetetlen a demokratikus alapelvekkel és az európai értékekkel.

Bár az ellenzéki pártok ismétlődően állítják, hogy a Jobbik maga mögött hagyta szélsőséges nézeteit, Bíró László esete egyértelműen bizonyítja, hogy a Jobbik továbbra is a régi.

Ha egy konzervatív párt Kelet-Közép-Európában csak fontolóra vett volna egy hasonló jelöltállítást az S&D és Renew képviselői lennének a leghangosabb ellenzők, előre jelezve az európai értékek sérülését. Most miért maradnak mégis csendben? Bíró László támogatása az S&D és Renew Europe EP képviselőcsoportjai által veszélyt jelent az európai zsidó és roma állampolgárok számára.

Kapcsolódó írásaink