Belföld

Kizártak egy jobbikos vezetőt, mert kritizálni merte Jakab Pétert

Tovább mélyül a Jobbik belső válsága: kizárták a pártból a kaposvári választókerületi elnököt, miután a Facebookon kritizálni merte Jakab Péter pártelnököt.

Kizártak egy jobbikos vezetőt, mert kritizálni merte Jakab Pétert
Jakab Péter rosszul tűri a kritikát: a párt kaposvári választókerületi elnökének egy negatív komment miatt kellett távoznia a pártból
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Kizárták a Jobbikból Varga Zsoltot, aki a párt kaposvári választókerületi elnöke volt. Az Országos Etikai és Fegyelmi Bizottság a politikus pártból való eltávolítását azzal indokolta, hogy az a Facebookon negatívan kommentálta Jakab Péternek egy bejegyzését - írta meg az Origo.

Varga Zsolt egy augusztus 12-i poszt alá, Jakab Péterre utalva azt írta: „Hát ez a beszólás elég ügyefogyottra sikerült". A fegyelmi bizottság szerint ez a bejegyzés becsmérli a párt elnökének szereplését, és így a Jobbik hátrányos megítélésére és a belé vetett bizalom megingatására alkalmas, így a párt választási esélyeit is ronthatja. 

Ehhez kapcsolódóan megjelent egy hozzászólás a Jobbik Facebook-oldalán található egyik bejegyzés alatt, amelynek szerzője Farkas Gergelyt idézi, aki a pártból való kilépésekor májusban úgy fogalmazott: „Nem az én közösségem az, ahol Jakab Péter és csapata a tisztújítás napjától szisztematikus leszámolást folytatnak mindenkivel, akit ellenségnek vélnek".

Farkas akkor arról értekezett, hogy Jakab Péter és csapata gyakorlatilag egy besúgóhálózatot működtetnek a pártban, és – ha érdekük úgy kívánja – hangfelvételeket készítenek emberekről, dokumentálják, hogy ki kivel találkozik, valamint külön munkatársi feladatkörbe tartozik, hogy megfigyeljék a Facebookon, ki milyen belső ellenségnek gondolt ember bejegyzését kedveli.

Farkas Gergely szerint a párt vezetői attól sem riadtak vissza, hogy lejárató információkat gyűjtsenek képviselőkről, hogy azokat az érdeküknek megfelelően tudják használni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a baloldali pártok a tiszaújvárosi-szerencsi időközi választáson a rasszista, antiszemita kijelentéseiről elhíresült Bíró Lászlót indítják közös jelöltjükként. A Jobbik a belső háborúja miatt nem tudta jelölni Bírót (eddig nem voltak képesek bejegyeztetni a bíróságon a párt új vezetőit), ezért a jobbikos politikus csak a többi baloldali párt jelölésével indulhat el. A más esetekben a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen hangosan küzdő baloldali erőknek ezúttal nem okozott gondot Bíró személye, vállalhatatlan megszólalásai ellenére is beálltak az antiszemita jelölt mögé.

Kapcsolódó írásaink