Belföld

Tóth is jegelte a „számlagyár” rejtélyét

A hórukkmunkások robbantották ki a Jókai utcából történő költözés során Pest megyében a fiktívszámla-botrányt

A MSZP Pest megyei szervezetében a tömeges kizárások, felfüggesztések napvilágra hoztak olyan történeteket is, amelyek már nem csupán a tagságra, a társadalomra, hanem a nyomozó hatóságokra is tartoznak.

Tóth is jegelte a „számlagyár” rejtélyét
Tóth Bertalan
Fotó: MH

Egy véletlennek köszönhetően derült ki a fiktív számlákkal kapcsolatos botrány az MSZP Pest megyei szervezetében, amelynek máig ható következményei vannak azon túlmenően is, hogy az ügyben jelenleg is tart a nyomozás a BRFK-n. Az történt, hogy amikor az MSZP értékesítette a párt VI. kerületben lévő székházát a Jókai utcában – itt volt a székhelye a Pest megyei szervezetnek is –, a költözéskor a hórukkmunkások nem bírták el a páncélszekrényt. Azt kérték, ürítsék ki azt, hogy könnyebb legyen. Ekkort zuhantak ki a páncélszekrényből a számlatömbök, amelyekben számos alapszervezet vezetőjének aláírását találták meg. Volt, aki papíron egymillió forint körüli ellátmányt vett fel utólagos elszámolásra, ám ilyen a valóságban nem történt.

„Az keltett először gyanút, hogy a tőpéldányok is megtalálhatók voltak a tömbökben, továbbá a számlák második lapjai is, holott azoknak elvben a könyvelésben lett volna a helyük” – magyarázta lapunknak Trenka István, aki 2016-ban az MSZP Pest megyei területi szervének az elnöke volt, 2018-ban mondott le a tisztségéről, ezen a héten pedig a tagságát felfüggesztette Tóth Bertalan pártelnök.

A volt elnök szerint őt és a jelenlegi Pest megyei elnökhelyettest azért függesztették fel, hogy ne legyenek kongresszusi küldöttek az MSZP szeptemberi országos tisztújításán, s a megyei választáson se tudjanak elindulni a kongresszus előtt. Arra csak később derült fény, hogy az akkori irodavezető által kiadott, összesen ötszáznál is több számlán szereplő pénzösszegeket az alapszervezeti elnökök ténylegesen nem kapták meg, sőt nem is tudtak e bizonylatok létezéséről – hangsúlyozta Trenka, aki ennek nyomán összehívta az elnökséget. Ezen az ülésen részt vett a pénzügyi ellenőrző bizottság vezetője is.

Trenka István elmondta, ekkor vizsgálóbizottságot állítottak fel Pest megyében, de ez a bizottság csupán azt tudta megállapítani, hogy „nem tiszta a dolog”, emiatt a történtekről tájékoztatta az országos elnökséget. „Tóbiás József akkori elnök azt kérte, kicsit jegeljék az ügyet, mivel a párt éppen tisztújítás előtt állt, nem hiányzott senkinek a botrány” – emlékeztetett Trenka István. Ez a jegelés azonban négy éve tart a pártban. A szocialista elszámoltatás elmaradt, ma már a rendőrség vizsgálja a számlagyár ügyét.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány bohócként rángatja Karácsonyt

ĀMiután a Demokratikus Koalíció a Fővárosi Közgyűlés előtti napon tudatosította, hogy nem szavazza meg a temetkezési költségek emelését, az előterjesztést visszavonták

MSZP: Tisztogatásba kezdett Tóth Bertalan

ĀA pártelnök Fekete Zoltán után felfüggesztette a Pest megyei szervezet elnökhelyettesének, korábbi vezetőjének és a szentendrei alapszervezet elnökének tagságát is

Ismét balos casting: roncsderbi újratöltve

ĀA kormányfőjelölti előválasztáson a legszervezettebb ellenzéki párt színeiben Gyurcsányné lehet majd a befutó, ám vele bukna a közös lista 2022-ben – véli az elemző