Belföld

Ismét balos casting: roncsderbi újratöltve

A kormányfőjelölti előválasztáson a legszervezettebb ellenzéki párt színeiben Gyurcsányné lehet majd a befutó, ám vele bukna a közös lista 2022-ben – véli az elemző

A baloldal megosztottságát és kormányzóképtelenségét példázza, hogy egyre több potenciális kormányfőjelölttel állnak elő a pártok – mondta lapunknak Deák Dániel.

Ismét balos casting: roncsderbi újratöltve
Cseh Katalin és Gyurcsányné Dobrev Klára. Vetélytársak lehetnek
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Gyurcsány Ferenc elveszítette a kontrollt saját pártja felett – mondta a gödi balos összeveszésről minap a Népszavának Fekete-Győr András. A Momentum elnöke ezt leszámítva továbbra is kiáll az ellenzéki összefogás mellett, az előválasztást jó ötletnek tartja, de nem minden esetben, pártja potenciális miniszterelnök-jelöltjét azonban még nem időszerű megnevezni szerinte. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy lesz majd ilyen 2022-ben, információink alapján Cseh Katalin és Donáth Anna EP-képviselők is „a kalapban lehetnek”. Februári elemzésében a brit The Economist inkább Donáth befutását favorizálta.

Az MSZP már bejelentkezett, igaz, nem saját aspiránssal, hiszen Tóth Bertalanék a párbeszédes Karácsony Gergelyt tartják leginkább alkalmasnak erre a feladatra. A főpolgármester egyelőre elzárkózik a lehetőségtől, igaz, korábban így tett jelenlegi pozíciójával kapcsolatban is. A DK egyértelműen Gyurcsányné Dobrev Klárát favorizálná, aki az EP-képviselőséggel vállalta, hogy a politika első vonalában folytatja közéleti pályafutását. Természetesen hivatalosan valamennyi baloldali párt részéről arról beszélnek, hogy a közös kormányfőjelöltről előválasztáson kell majd dönteni, ám a lebonyolítás módja egyelőre kétséges. És alighanem további viták tárgyát képezi majd.

Megindult a baloldalon a már jól ismert casting, sorra jönnek elő olyan nevek, akik az ellenzék vezetői szeretnének lenni – kommentálta a fejleményeket lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Mindez jól példázza szerinte a baloldal megosztottságát és kormányzásképtelenségét, hiszen – ahogyan ez több ellenzéki vezetésű település esetében is látható – ennyi érdekcsoport és ilyen sok, magát vezető egyéniségnek képzelő politikus képtelen hosszú távon együttműködni, közösen kormányozni. Az elemző úgy látja, az elmúlt hónapok eseményei az ellenzéki térfélen Gyurcsány Ferenc szája íze szerint alakultak, miközben a DK lett a legerősebb és legszervezettebb ellenzéki párt, a többiek, a Jobbiktól kezdve az MSZP-n át a Momentumig belső problémákkal küzdenek. Ez egy esetleges ellenzéki előválasztás során egyértelműen a DK miniszterelnök-jelöltjének malmára hajthatja a vizet. Deák azt valószínűsíti, hogy ez a személy várhatóan Dobrev Klára lesz.

Mivel a DK a legerősebb ellenzéki párt, Gyurcsányék tudják a leginkább mozgósítani az ellenzéki szavazókat, így könnyen elképzelhető, hogy az egyik legnépszerűtlenebb politikus lesz az ellenzék hivatalos miniszterelnök-jelöltje – mutatott rá az elemző. Megjegyezte: valami hasonló zajlott le a brit Munkáspárt esetében is 2015-ben, ahol a britek körében népszerűtlen, magát demokratikus szocialistának valló Jeremy Corbyn lett a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, miután a párttagság körében a szélsőbaloldali csoportok megerősödtek. Corbyn a sajátjai között győzött, de a választáson elbukott. Ilyesmi történne, ha az ellenzéki előválasztáson egy DK-s jelölt győzne.

Kapcsolódó írásaink