Belföld

MSZP: Tisztogatásba kezdett Tóth Bertalan

A pártelnök Fekete Zoltán után felfüggesztette a Pest megyei szervezet elnökhelyettesének, korábbi vezetőjének és a szentendrei alapszervezet elnökének tagságát is

A szeptemberi elnökválasztás kimenetelét akarja Tóth Bertalan pártelnök befolyásolni azzal, hogy Pest megyében sorra függeszti fel azon pártvezetők tagságát, akik Mesterházy Attila elnökké választását támogatják – mondta lapunknak Trenka István, az MSZP Pest megyei szervezetének korábbi elnöke. Az ORFK megerősítette, hogy nyomoznak a Pest megyei fiktív számlatömbök ügyében.

MSZP: Tisztogatásba kezdett Tóth Bertalan
Tudtak a számlaügyről, mégsem tettek semmit. Tóth Bertalan és Molnár Gyula
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Harminc Pest megyei MSZP-s alapszervezet törlése után e hét keddjén újabb helyi pártvezetők felfüggesztéséről döntött Tóth Bertalan, az MSZP elnöke – értesült lapunk. Fekete Zoltán Pest megyei elnökkel szemben már korábban etikai eljárást indítottak, azzal az indokkal, hogy jogosulatlanul készített hangfelvételt egy belső megbeszélésről. E hét szerdáján Tóth felfüggesztette Pincehelyi Tamás, az MSZP Pest megyei szervezete elnökhelyettesének tagságát is. Pincehelyi amúgy a gödi alapszervezet vezetője. Ugyancsak felfüggesztette a pártelnök a korábbi Pest megyei elnök, a két éve lemondott Trenka István párttagságát. A két szocialista politikus „bűne” az volt, hogy az elnök szerint támogatták a szocialisták budaörsi szervezetéből kizárt Jelen Károly felvételét egy másik alapszervezetbe. Szintén felfüggesztette Tóth Bertalan a szentendrei elnök, Bartha Gáborné párttagságát, így az érintettek a párt szeptemberi 19-i kongresszusán – ha ügyükben addig nem dönt az etikai bizottság – sem küldöttek, sem választhatók nem lehetnek a tisztújításon.

Trenka, aki potenciálisan egyik várományosa (volt?) körzetében a választókerületi elnöki posztnak, a történtek kapcsán lapunknak kijelentette: az országos vezetés és a pártelnök ezekkel a lépésekkel valójában az elnökválasztás kimenetelét próbálja befolyásolni. Trenka szerint állítását egyértelműen alátámasztja az is, hogy felfüggesztésüknek az égvilágon semmilyen alapja nem volt, a vád koholt. A kifogásolt személy pártba történő újbóli felvételéhez az alapszabály szerint két írásos ajánlás is szükséges, ám az érintettek semmilyen ajánlást nem írtak alá, sőt Pincehelyi Tamás megyei elnökhelyettes jelen sem volt azon a taggyűlésen, amelyen felvetődött a kizárt budaörsi tag felvétele.

Tóth Bertalan pártelnök egyébként továbbra sem válaszolt a fiktív számlatömbök kapcsán számára írásban elküldött kérdéseinkre. Például arra, hogy indult-e a pártban belső vizsgálat a Pest megyei szervezet által jelzettekre, miszerint helyi alapszervezetek vezetőinek nevére – utólagos elszámolásra – egyenként több százezer forintos tételekben számlákat állított ki Kiss Zsolt János Pest megyei irodavezető, ám ezeket az összegeket nem adta át. Az ügyben Bóth János váci elnök feljelentésére nyomozást rendelt el a Pest Megyei Főügyészség. A fiktív számlák ügyében kezdetben a VI. kerületi rendőrkapitányság nyomozott, aztán az eljárást a BRFK folytatta. Az ORFK kommunikációs igazgatósága lapunkkal most azt közölte, gyanúsítás nem történt, a nyomozás folyamatban van, annak részleteiről a nyomozás érdekeire tekintettel bővebb információ nem adható. Az MSZP vezetése a Pest megyei vizsgálóbizottság jelentése alapján tájékoztatást kapott a történtekről, de sem belső vizsgálatot nem indítottak, sem feljelentést nem tettek. Holott a pártot hivatalos személy vezette és vezeti.

Kapcsolódó írásaink

Ismét balos casting: roncsderbi újratöltve

ĀA kormányfőjelölti előválasztáson a legszervezettebb ellenzéki párt színeiben Gyurcsányné lehet majd a befutó, ám vele bukna a közös lista 2022-ben – véli az elemző