Belföld

Gyurcsány bohócként rángatja Karácsonyt

Akárcsak a Fidesz, úgy a DK sem tartotta jó ötletnek, hogy a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén megemelje a temetkezési költségeket, ezért Karácsony Gergely főpolgármester a teljes felsülés helyett a napirendi pont visszavonását javasolta.

Gyurcsány bohócként rángatja Karácsonyt
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésen
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke nem először játszik macska-egér harcot a politikai riválisaival. Amikor februárban két MSZP-s polgármestert a maga oldalára állított, nem csupán azt tudatosította, hogy neki, illetve a DK-nak van a legnagyobb ereje a Fővárosi Közgyűlésben, hanem egyúttal azt is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester is az ő kottájából kell játsszon. Az erőfitogtatást nem először tapasztalhatjuk, Göd zavaros ügyében, majd a Momentum-elnökkel, Fekete-Győr Andrással megszervezett találkozót követően szintén nyomatékosította Gyurcsány megkerülhetetlenségét.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki napirendi pontjai között szerepelt a kegyeleti közszolgálati díjak mértékének a megállapítása, azaz a temetkezési költségek emelése. Az előterjesztést az MSZP-s főpolgármester helyettes, Tüttő Kata jegyezte. Ahogy ilyen ügyekben történni szokott, a témáról már előzetesen is egyeztettek a pártok, információink szerint Gyurcsány ajánlatot is tett, hogy milyen körülmények esetén tartaná elfogadhatónak a tervet. Ám miután Karácsonyék nem álltak kötélnek, sokáig lebegett a DK-s képviselők álláspontja. Annál kellemetlenebbé vált, amikor szerda délután a párt közleményben tudatta: egyetértenek a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülettel abban, hogy egy ilyen intézkedést nem szabad meghozni, amíg létre nem jön a Fővárosi Idősügyi Tanács, és nem veszi számba egy ilyen döntés esetleges társadalmi következményeit.

A DK fővárosi képviselői éppen ezért arra kérték a főpolgármestert, hogy vegye le a temetkezés árának megemelését a napirendről. Mivel a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője, Láng Zsolt korábban már úgy fogalmazott: érzéketlenségről tanúskodik a baloldali városvezetés terve, a végtisztesség megadás nem lehet jövedelmi kérdés, a főpolgármesternek nem maradt más lehetősége, mint hogy a megszégyenülés előtt inkább levetette a napirendi pontok közül az előterjesztést.

Karácsony Gergely vesszőfutása ezzel még nem ért véget, mert a képalkotó diagnosztikai eljárások várólistáinak csökkentése érdekében beterjesztett javaslat apropóján Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere dicsérve alázta meg a főpolgármestert. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási ígérete – minden kerület kapjon egy CT-t – tarthatatlanságát látva emberi nagyságát csillantotta fel, amikor az értelmetlen vállalást – lévén van elegendő CT Budapesten – módosította, és inkább a meglévő eszközök jobb kihasználtságát igyekszik elősegíteni javaslatával.

Hassay Zsófia, Terézváros korábbi polgármestere szerint remélhetően komolyabb lesz a végrehajtás, mint amilyen kidolgozatlan lett az előterjesztés, amelyben számos – olykor komikus – elírás történt. Bagdy Gábor korábbi főpolgárhelyettes arra emlékeztetett, ha Karácsony Gergely valóban megegyezésre törekszik a fővárosiak érdekében a kormánnyal, akkor a politikai akciók helyett rugalmasabb megközelítéseket kell alkalmaznia.

Kapcsolódó írásaink

Ismét balos casting: roncsderbi újratöltve

ĀA kormányfőjelölti előválasztáson a legszervezettebb ellenzéki párt színeiben Gyurcsányné lehet majd a befutó, ám vele bukna a közös lista 2022-ben – véli az elemző

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom