Belföld

Tanévkezdés: higgadtságot kérnek a pedagógusoktól

Maruzsa Zoltán: Rendszerszintű átállásra reményeim szerint nem lesz szükség, de naponta követjük majd nyomon, hol jelenik meg a fertőzés, amint ilyet látunk, azonnal lépünk

Online segédletekkel, módszertani ajánlásokkal támogatja az iskolákat az Oktatási Hivatal. Maruzsa Zoltán államtitkár a pedagógusoknak azt üzente: „Ahol helyben lesz tennivaló, ott mi azonnal jelentkezünk. Ha nem jelentkezünk, akkor nincs baj, a gyerekek oktatása-nevelése biztonságos.”

Tanévkezdés: higgadtságot kérnek a pedagógusoktól
A tavaszi érettséginél már bizonyítottak az intézmények
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A járványügyi kockázatok miatt idén nem rendeztek megyei szakmai tanévnyitó konferenciákat, az ilyenkor szokásos információkat az intézményvezetők, pedagógusok számára az Oktatási Hivatal (OH) honlapján a Tanévnyitó 2020 aloldalon nyilvánosságra hozott, a humán tárca, az OH és a Klebelsberg Központ által készített videókban és prezentációkban tették hozzáférhetővé. Itt található a részletes járványügyi protokoll is, amelynek alapján az iskoláknak ki kell dolgozniuk saját eljárásrendjüket. Emellett a pedagógusokat segítő anyagok között vannak tudnivalók az új Nemzeti alaptanterv bevezetésével kapcsolatban az egyes tantárgyakra lebontva, továbbá bemutatják a megújult tankönyveket, valamint a köznevelési portál és a KRÉTA újdonságait is. Elérhető egy részletes módszertani ajánlás arra az esetre is, ha a tanév folyamán egy-egy intézményben átmenetileg tantermen kívüli digitális oktatásra kellene átállni.

Ugyancsak az erre a weboldalra feltöltött videóban szól a pedagógusokhoz Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, először is megköszönve az előző, szintén rendkívüli tanévben tanúsított helytállásukat, hozzátéve, „kihívásokban gazdag időszak előtt állunk”. Ezután felhívja a figyelmet a honlapon elérhető segédletekre: „Nézzék meg, dolgozzák fel a tavaszi tapasztalatokat, készítsék fel az iskoláikat, a tanulóikat, hogy ha erre sor kerülne, akkor rendezetten és tervezetten történhessen meg az átállás.” Megállapítja, hogy – hála a sikeres védekezésnek, a lakosság fegyelmezettségének – a járvány kontroll alatt van Magyarországon, ezért hagyományos tanévet kezdhetünk, és „rendszerszintű átállásra reményeim szerint egyáltalán nem is lesz szükség”. Azonban „az egészségügyes kollégákkal összefogva naponta követjük majd nyomon, hogy mely intézményekben, mely településeken jelenik meg a fertőzés, ami helyben, célzott intézkedéseket tesz szükségessé. Amint ilyet látunk, azonnal lépünk – szögezi le az államtitkár. „Mindenkitől azt kérem, maradjanak higgadtak. Tanítsanak, neveljenek a legjobb tudásuk szerint, ahogy tették ezt tavasszal is. A tanulók tanuljanak, a szülők pedig bízzanak az iskolában, ahol az oktatás, nevelés mellett vigyázunk is a gyermekeikre.”

Maruzsa kitér arra is, „vannak emberek, akiket azért fizetnek, hogy szenzációs dolgokat írjanak. (…) Az internetről folyamatosan ránk zúduló információ nem minden esetben megbízható. Rengetegen beszélnek összevissza, az elmúlt hónapokban tízezrével születtek a járványügyi szakértők.” Ezért az államtitkár azt kéri, a pedagógusok kormányzati forrásokból informálódjanak. „Ahol helyben lesz tennivaló, ott mi azonnal jelentkezünk. Ha nem jelentkezünk, akkor nincs baj, a gyerekek oktatása-nevelése biztonságos” – hangsúlyozza az államtitkár.

Ingyenes tanszerek a rászorulóknak

Több mint százezer tanszercsomagot osztanak ki a rászoruló iskolás gyerekeknek tanévkezdésig. Az emberi erőforrások miniszterének tájékoztatása szerint a Klebelsberg Központ 2062 iskolában oszt szét tanszercsomagokat. Ingyenes csomagra jogosult minden halmozottan hátrányos, illetve hátrányos helyzetű 1–8. évfolyamos diák. A csomagokat a többségében fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. készítette. A tavaly tanévkezdéskor harmincezer ingyenes tanszercsomagot osztottak ki, ez idén több mint háromszorosára növekedett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom