Belföld

Sikeres volt az egészségügyi felhő költöztetése

A hazai egészségügy legnagyobb szabású infrastruktúra költöztetésére került sor az augusztusi hosszú hétvégén. Elképesztő adatmennyiség és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) teljes infrastruktúrája került át egy új, még magasabb védelmi szintet biztosító kormányzati adatközpontba.

Sikeres volt az egészségügyi felhő költöztetése
Az EESZT-ben bárki nyomon követheti az egészségügyi ellátása során keletkezett dokumentumokat (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Mónus Márton

Több mint 140 millió dokumentum gyűlt össze az elmúlt három évben az egészségügyi felhőben. Ez a hatalmas adatmennyiség költözött át a 2020. augusztus 19. és 23. közötti hosszú hétvégén egy új tárhelyre, a Kormányzati Adatközpontba - írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében.

Ez idő alatt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér nem volt elérhető, de ez a betegellátás menetét nem befolyásolta, mert a medikai rendszerek és a gyógyszerkiváltás EESZT-kapcsolat nélkül is működtek. A költözés jól sikerült, az új szerverek fennakadás nélkül kezelték az újraindítást követő, megnövekedett terhelést. Az EESZT infrastruktúrája 2020. augusztus 24-től új, még magasabb védelmi szintet biztosító szervereken fut - írják.

Kiemelik, hogy ez a fejlesztés támogatja az egészségügyi intézmények munkáját, segíti a betegellátás színvonalának javítását, és közvetve a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezést is. A költözést az is indokolta, hogy egyre népszerűbbek lettek a lakosság körében a hazai digitális egészségügyi szolgáltatások.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt tapasztalható volt, hogy a korábbi hónapokhoz képest meghatszorozódott az online egészségügyi ügyintézést választók száma. Ma már naponta több mint 13 ezren jelentkeznek be a digitális egészségügyi térbe és több mint 240 ezer egészségügyi dokumentum kerül feltöltésre. Emellett az egészségügyi felhő újabb szolgáltatásokkal bővül a jövőben, mely fejlesztések hatékonyabb informatikai hátteret igényelnek -derül ki a közleményből.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által üzemeltetett EESZT egy olyan felhőalapú technológiát használó kommunikációs felület, amely Magyarország egész területén összekapcsolja egymással az állami és a magán egészségügyi ellátókat - a kórházi-, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást -, a gyógyszertárakat és a lakosságot. Az így megosztott betegadatok pedig elősegítik a gyorsabb, pontosabb diagnózist és a célzottabb terápiát. Az ügyfélkapus bejelentkezést követően az EESZT-ben bárki nyomon követheti az egészségügyi ellátása során keletkezett dokumentumokat, egyebek között a számára felírt recepteket, de az EESZT.GOV.HU oldalon azt is megnézheti, hogy megérkezett-e a laboreredménye, így nem kell visszamennie a leletért abba az intézménybe, ahol a vizsgálatot elvégezték - ismertetik a működését.

Kapcsolódó írásaink