Belföld

Nem voltak hajlandók reagálni a baloldali színészek és rendezők Gyurcsány kirohanására

Nem voltak hajlandók érdemben reagálni Gyurcsány Ferenc Vidnyánszky Attila elleni felháborító fenyegetőzésére az Origo által megkérdezett baloldali színészek és rendezők.

Nem voltak hajlandók reagálni a baloldali színészek és rendezők Gyurcsány kirohanására
Gyurcsány Ferenc a kommunizmus legsötétebb korszakát idéző módon fenyegette meg Vidnyánszky Attilát
Fotó: MH

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Gyurcsány Ferenc augusztus elején vagyonelkobzással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát. A bukott miniszterelnök a Facebookon azt írta, ismételt hatalomra jutása esetén földönfutóvá teszi a Nemzeti Színház főigazgatóját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnökét.

Az Origo több közismerten baloldali kötődésű színésznél és rendezőnél is érdeklődött, mi a véleményük a Demokratikus Koalíció elnökének kirohanásáról, de a legtöbben kibúvókat kerestek a válaszadás alól, vagy egyáltalán nem is válaszoltak. Egyedül Schilling Árpád mondta azt, hogy elítéli Gyurcsány kijelentését, de ő is igyekezett relativizálni a bukott baloldali politikus gyalázatos szavait.

Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) osztályvezető tanára először azt mondta, nem is hallott Gyurcsány szóban forgó megnyilvánulásáról, majd ennek némileg ellentmondva arra a közleményre hivatkozott, amelyben az egyetem elhatárolta magát a DK-elnök szavaitól.

Fullajtár később az Origo újságírójának telefonos megkeresésére úgy reagált, ő nem közszereplő, ezért nem lehet „csak úgy kérdezgetni”.

Ennek kapcsán a cikk szerzője megjegyzi, hogy Fullajtár korábban több baloldali politikai megmozduláson is részt vett. Felidézik, hogy 2015-ben Új Magyar Köztársaságot! mottóval tartottak demonstrációt civil szervezetek és a baloldali pártok, amelynek az egyik műsorvezetője volt a színésznő. „Bennem a CEU-s tüntetésen tört meg valami” - nyilatkozta tavaly júliusban a hvg-nek, szimpátiájáról biztosítva Soros egyetemét. Tavaly decemberben pedig beszédet mondott a Madách téri tüntetésen, ahol a színházi reformok miatt tiltakoztak a résztvevők.

Nagy Ervin mindössze annyit közölt, hogy távol tartja magát a politikától, ezért nem nyilatkozik bővebben Gyurcsány Ferenc kijelentéseitől. 

Érdekes ugyanakkor, hogy a színész tavaly decemberben például nem érezte úgy, hogy nem kell belefolynia a politikába: minősíthetetlenül gyalázta Kocsis Mátét, a Fidesz frakcióvezetőjét a színházi törvény kapcsán.

Schilling Árpád, aki az utóbbi években Franciaországban él, erősen relativizálta Gyurcsány szavait. Azt állította ugyanis, hogy „Gyurcsány Ferenc kijelentése épp azt a bosszúpolitizálást jeleníti meg, amelyre Vidnyánszky Attila ragadtatta magát, amikor azt mondta 2010-ben: most felénk leng az inga. Az ilyen beszédet rendkívül károsnak tartom, és elutasítom. A hatalom bunkósbotként való használata elfogadhatatlan, bárki is teszi ezt, bármilyen pozícióból”.

Schilling egyébként pontatlanul, félreértelmezve idézte Vidnyánszky nyilatkozatát. A Magyar Teátrumi Társaság elnökeként a 2010-es választás után egy évvel szó szerint a következőt mondta:

„Túlságosan hosszú ideig volt elnyomva az egyik oldal, illetve aránytalanul kivételezett helyzetben volt a másik. Érthető, hogy nehéz lemondani a privilégiumokról a másik javára. Az inga átleng a másik irányba - most ezt éljük meg. Természetesen én úgy gondolom, hogy érdemes volna megmaradni a szakmaiság talaján, de ehhez a másik oldalnak is partnernek kellene lennie”.

Ezek alapján egyértelmű, hogy szó sem volt arról, hogy a hatalmat bunkósbotként akarta volna használni, hanem pont az ellen emelte fel a szavát, hogy a baloldali színházi világ ezt tette korábban. 

Ráadásul még a - valójában el sem hangzott - gondolat sem állítható párba azzal, hogy egy politikus azzal fenyegetőzik, ha hatalomra jut, földönfutóvá teszi a neki nem tetsző művészeket, vagyis elkobozza a vagyonukat - teszi hozzá cikkében az Origo szerzője.

Jordán Tamást, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatóját is megkereste a portál újságírója, ő viszont Nagy Ervinhez hasonlóan nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre.  „Ez az a kérdés, amire egyáltalán nem akarok válaszolni” - mondta, hozzátéve, hogy korábbi (Vidnyánszky Attilát támadó) posztjában mindent elmondott „az egész témáról”. „Gyurcsányról nem tudok véleményt mondani” - tette hozzá.  

Kapcsolódó írásaink