Belföld

Törvénytelenségek sora a roma önkormányzatnál

Lépett a kormányhivatal, lemondhat az elnök

Sokadszorra próbálkozott hiába határozatképes közgyűlés összehívásával a hétvégén az egyre nagyobb káoszba süllyedő Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetése, ráadásul Agócs János elnök és szövetségesei nemcsak a testület többségével, hanem már a Fővárosi Kormányhivatallal is szembekerültek – értesültünk.

Törvénytelenségek sora a roma önkormányzatnál
Agócs János
Fotó: Facebook

A tavaly október 13-i nemzetiségi választás nyomán elveszítette többségét a Fidesz-partner Lungo Drom, a negyvenhét fős testületben csupán húsz képviselői helyet szerzett meg. A vele szemben létrejött hármas szövetség azonban korántsem egységes, sőt mostanra lényegében szét is esett, megbénítva ezzel a szervezet működését.

Az egymással korábban is sokat vitázó, főellenségnek a Lungo Drom listavezetőjét, Farkas Flóriánt kikiáltó konglomerátum tagja a balos Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM), a Phra­lipe és a Fiatal Romák Országos Szövetsége, azaz a Firosz volt. Mostanra a Lungo Drom és az ellene létrejött paktumból kilépő képviselőkből álló, Cselekvő Romák nevű frakció szerzett közösen többséget. Nevükben Csóka János és Buczó Csanád fordult pénteken valamennyi képviselőhöz, jelezve, ők nem vesznek részt a szombati, Agócs által összehívott tanácskozáson, s erre buzdítottak másokat is. Érveik: az ülést szabálytalanul készítették elő, a 2019-es helyett még a 2018-as zárszámadást akarják elfogadtatni, továbbá a vezetőség számos korábbi döntése szabálytalan volt.

Ez utóbbi megállapítást erősítette meg a Fővárosi Kormányhivatal lapunk által megismert, Agócsnak címzett levele, melyben a hatóság egyebek mellett egyértelművé tette, hogy az elnök jogszerűtlenül rúgta ki a hivatalvezetőt. Azt is kifogásolta a kormányhivatal, hogy számos döntés az „elnökség” nevében született, így például egy vizsgálóbizottság létrehozása vagy több más intézkedés. Csakhogy ilyen szervezeti egységről a nemzetiségi törvény nem tud.

Mindez lényegében azt is jelentheti, hogy az ORÖ törvénytelenül működött az elmúlt években. Aligha meglepetés, hogy ezek után a szombatra összehívott közgyűlés ismét határozatképtelen volt, mivel a többség nem jelent meg a Dohány utcai székházban. Forrásaink szerint Dancs Mihály, az RPM befolyásos, s nem mellesleg börtönviselt vezetője jelenleg az egyik fő támogatója Agócsnak, akinek egyesek szerint Kolompár Orbán, az önkormányzat korábbi elnöke, Gyurcsány Ferenc egykori szövetségese is ad tanácsokat. Csóka és Buczó az újabb, szombati fiaskó után azonnali lemondásra szólította fel az elnököt.

Kapcsolódó írásaink