Belföld

Baranyi „független” sajtója

A volt Magyar Narancs-os Vágvölgyi nagyszabású tervekkel állt elő, így a megemelt költségvetést is szűkösnek tartja

Vágvölgyi B. András, a „ferencvárosi szabad média” új vezetője szerint a IX. kerület most olyan, mint egy politikai laboratórium, amely megmutatja, „milyen lesz az a Magyarország, amelyben már nem a Fidesz lesz a meghatározó erő”.

Baranyi „független” sajtója
Az új főszerkesztő a lap nevét és szellemiségét is meg akarja változtatni
Fotó: Facebook


Megírtuk: Baranyi Krisztina Index-ügyben közölte, a IX. kerület addig nem nyilatkozik a hírportálnak, amíg nem biztosítják a függetlenségét. Ugyanakkor „a ferencvárosi szabad média vezetője” pályázaton a polgármester által szakmainak nevezett, ám kimondottan baloldali zsűri Vágvölgyi B. Andrást, a Magyar Narancs alapítóját, egykori főszerkesztőjét – nem mellesleg Baranyi régi ismerősét – hozta ki győztesnek. Vágvölgyi állítólag június 15-én meg is kapta kinevezését a polgármestertől, ám a szerződés – nyilván az ígért transzparencia jegyében – egyelőre sehol sem hozzáférhető. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen azonban úgy módosították a költségvetést, hogy százmillióval nőnek az önkormányzat dologi kiadásai, húszmillióval az egyéb kommunikációs kiadások, ebből bőven juthat pénz a média fejlesztésére is.

Az új főszerkesztő már június közepén interjút adott a Rádió 9-nek, s ebben közölte, hogy a jelenleginél jóval nagyobb létszámú stábbal akar dolgozni, és szeretné, ha az újságnak honlapja és Facebook-oldala, YouTube-csatornája, valamint Twitter-oldala is lenne. Az elképzeléseknek csupán a költségvetés szab határt, ami szűkös – jegyezte meg. Kiderült az is, hogy eredetileg 64 oldalas lapot tervezett, de azt havonta több mint negyvenezer példányban elkészíteni drága cucc, s a városvezetés a nyomdával 32 oldalban állapodott meg (ami szintén nem lehet olcsó – a szerk.). A tartalomról nem sokat árult el Vágvölgyi, mint mondta, a szeptemberi lesz a magazin bemutatkozó száma, amit meglepetésnek, bummnak szán, a helyi politika mellett zöldtémákkal, a fenntarthatóság kérdéseivel és kulturális témákkal is foglalkozik. Arra a felvetésre, hogy egy kerületi médium lehet-e kritikus az önkormányzattal szemben, azt válaszolta, igen, ha olyat látnak, ami a lap irányvonalával, politikai elképzeléseivel nem kvadrálna. Azonban ilyesmire nem számít, mivel szimpatizál a kerület vezetésével. Mint fogalmazott, Ferencváros most egy politikai laboratórium, amely megmutatja, milyen lesz az a Magyarország, amelyben már nem a Fidesz lesz a meghatározó erő.

Nagyjából ugyanezeket a gondolatokat olvashatjuk abban a bemutatkozó cikkben is, amelyet Vágvölgyi a Ferencváros című önkormányzati lap – még nem általa készített – júliusi számába írt. Közölte: a lapnak új formátuma, címe, szemlélete lesz, ezentúl nem hit- és hiedelemvilági meggyőződésekre kívánnak támaszkodni, hanem racionális érvekre. Ezekről az érvekről némi ízelítőt is ad, idézve Ignotus Pál szavait, a jelenre vonatkoztatva a következőket: „totális állam, korporatív állam, munkaállam, népiség, fajiság, nemzeti öncélúság”. A húsz-harminc évvel ezelőtti, Vágvölgyi szerint ideális korszakot jellemző kifejezések pedig például a liberalizmus, demokrácia, emberi méltóság, szabad gondolat, szabad sajtó, haladás. Így látja tehát a ferencvárosi szabad média vezetője, vagyis ez lesz az új lap szemlélete, ezt jelenti a függetlenség a főszerkesztő és a polgármester szerint.

Kapcsolódó írásaink