Belföld

Rendkívüli ülésen döntött a BKK a Közbeszerzési Hatóság hiánypótlásával kapcsolatban

A Közbeszerzési Hatóság sajtóközleményben reagált a sajtóban megjelent kifogásokra, amelyek azt követően merültek fel, hogy tartalmi hibák miatt visszadobták a Karácsony Gergely balliberális főpolgármester és társai által jó félévig halogatott, a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési dokumentumot.

Rendkívüli ülésen döntött a BKK a Közbeszerzési Hatóság hiánypótlásával kapcsolatban
Lánchíd
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Közbeszerzési Hatóság negyed évszázada független, autonóm államigazgatási – nem kormányzati – szervként végzi a tevékenységét, törvényben rögzített feladat- és hatáskört gyakorol, és 25 éve végzi a hirdetmények ellenőrzését. Célja, hogy a hirdetmények a jogszabályok előírásainak megfelelő, továbbá az adott hirdetményen belül koherens tartalommal, az előírt határidő mellett kerüljenek közzétételre.

A Lánchíd felújításával kapcsolatos hirdetmény esetében azért megalapozatlanok a sajtóban megjelent kifogások, mert az előírható referencia-követelmény időbeli korlátait jogszabály határozza meg. Ennek értelmében az ajánlatkérőnek arra van lehetősége, hogy legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követeljen meg. Vagyis a jogszabály előírja mind a kezdés, mind a befejezés időpontját. A jelen ügyben releváns jogszabály egyetlen irányban enged eltérést, mégpedig a kezdés idejében, ami indokolt esetben - éppen a verseny biztosítása érdekében - 11 évnél korábbi is lehet - írja a Közbeszerzési Hatóság.

Kiemelték, hogy ezt az előírást jelen ügyben az ajánlatkérő nem tartotta be, így a felhívás jelenleg jogellenes tartalmú, a hirdetmény jogszerűségéhez elengedhetetlen, hogy megváltoztassa ezt a feltételt.

Karácsony Gergely szerint ki akarják zárni azokat, akik Budapesten hidat újítottak fel, tíz éven belül. Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatóságának tagja szerint a főpolgármester mostanra teljesen elvesztette a fonalat Lánchíd ügyben, hiszen egy nyílt, európai, kétfordulós közbeszerzést ír ki a BKK. Ebben sehol sem szerepel, hogy budapesti referenciával kell rendelkezni, mi több az elmúlt nyolc évben Európa bármely városában épített, felújított, a műszaki feltételeknek megfelelő referenciával indulhat vállalkozás.

Rendkívüli igazgatósági ülésen döntött a BKK a Közbeszerzési Hatóság hiánypótlásával kapcsolatban

A Lánchíd felújításának közbeszerzési eljárása kapcsán a Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága kedden eleget tett a Közbeszerzési Hatóság újonnan támasztott követelményeinek - közölte a BKK.

Ez azzal jár, hogy csak azok a cégek indulhatnak, amelyek az elmúlt 8 évben részt vettek hídépítésben. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK azt szerette volna, hogy ez az időszak 10 év legyen, több cég indulhasson, és nagyobb legyen a verseny - tették hozzá.

Az augusztus 4-i igazgatósági döntés lehetővé teszi, hogy a felújítás az eredeti terveknek megfelelően 2021 tavaszán elkezdődjön.

Kapcsolódó írásaink